Hot News
Ce înseamnă ieșirea SUA din Tratatul INF
23/01
Timp, înapoi! Vyacheslav Samoshkin (XXX): Pe traseele dunărene
24/01

Se iau la verificat conturile străine ale funcționarilor

”Și totuși genul portret mi-e mult mai apropiat”. Desen de Aleksandr Gorbarukov/ IA REGNUM

Funcționarii ruși nu au voie să dețină conturi bancare în străinătate, dar este greu de verificat respectarea acetei norme. Acum, Procuratura Generală ar putea scoate ”din umbră” aceste informații. O propunere legislativă în acest sens a fost deja votată de deputații Dumei de Stat în a doua lectură.

Mecanismul propus de Vladimir Putin va crește eficiența solicitărilor venite din partea organului de supraveghere și va spori calitatea luptei împotriva corupției, a declarat reprezentantul președintelui în camera inferioară a parlamentului rus, Garry Minh. Proiectul de lege prevede mecanismul care va permite Procuraturii Generale să obține de la instituțiile abilitate din străintătate date despre conturile și operațiunilor angajaților la stat.

Conform legislației actuale, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”, Banca Centrală a Rusiei nu poate oferi unor terți informații care conțin secrete bancare. Potrivit amendamentelor propuse, Banca Rusiei le va putea împărtăși organelor de verificare, ca parte a eforturilor de combatere a corupției.

Într-o primă fază, banca va primi o solicitare din partea Procuraturii Generale, după care se va adresa structurii de resort din străinătate, iar după primirea datelor cerute va prezenta instanței concluziile ei. De asemenea, amendamentele asigură procuraturii atribuțiile necesare în vederea colaborării cu organelele competente ale altor state în derularea verificărilor conturilor ”suspecte”.

”RG” menționează că interdicția pentru bugetari de a deține conturi și depozite în bănci străine, dar și de a se folosi de instrumente financiare străine vizează un cerc larg de persoane, inclusiv înalți funcționari, deputați și senatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089