Hot News
Actrița Irina Muraviova. ”Viața mea este un mare secret”
10/02
Exportatorii moscoviți au fost în Dubai. Care sunt rezultatele
11/02

În arhipelagul Novaia Zemlia a fost introdusă starea de urgență datorită invaziei urșilor polari

Foto: RIA Novosti

Potrivit autorităților locale, animalele vin în așezări și intră în locuințe

Un regim de urgență a fost introdus în arhipelagul Novaia Zemlia (Nordul Extrem al Rusiei) din cauza invaziei urșilor polari, a anunțat serviciul de presă al administrației regiunii Arhanghelsk, citat de Interfax.

„Din decembrie 2018 până în februarie 2019 are loc o mare acumulare de urși polari în jurul așezărilor. În zona satului Belujia Guba există 52 de urși polari care intră pe teritoriul așezării. Există cazuri de comportament agresiv al animalelor sălbatice – atacuri asupra oamenilor, penetrarea în mediul rezidențial, între șase și zece urși polari aflându-se în mod constant  pe teritoriul satului „, relatează serviciul de presă.

Raportul șefului administrației, Alexandr Minaev spune: „Oamenii sunt speriați, le este frică să părăsească casa, activitățile lor zilnice sunt perturbate, părinții se tem să lase copiii să meargă la școli și grădinițe”.

Potrivit documentului, se iau măsuri de precauție pentru siguranța oamenilor: se instalează garduri suplimentare în locuri de plimbare a copiilor în grădinițe, transportul, precum și transportul personalului militar și civil spre locurile de muncă este organizat cu vehicule speciale, teritoriul fiind patrulat. „Cu toate acestea, măsurile luate nu au un efect așteptat, iar urșii sunt deja obișnuiți cu semnalele de zgomot și lumină și cu automobilele cu care se încearcă să îi îndepărteze”, se plâng funcționarii.

În același timp, ”Rosprirodnadzor” a refuzat să emită un permis pentru împușcarea unor urși deosebit de agresivi, dat fiind că această specie de animale este trecută în Cartea Roșie a Naturii.

Acum, în Arhanghelsk se formează o echipă de lucru pentru a fi trimisă în arhipelag și a evalua situația. Experții se așteaptă ca animalele să poată fi alungate fără a se folosi armele. Dacă setul de măsuri nu va ajuta la rezolvarea situației conflictuale, împușcarea animalelor poate deveni singura soluție necesară pentru siguranță.

Motivul invaziei masive a ursilor polari în satele arhipelagului Novaia Zemlia este schimbarea climei – reducerea suprafeței de gheață, îndeosebi în zona sudică a arhipelagului – și comportamentul oamenilor care nu au grijă de reciclarea gunoaielor și a resturilor alimentare care devin o sursă de hrană pentru urșii polari, a declarat pentru RIA Novosti coordonatorul proiectului ”Arctica” al Fundației WWF, Mihail Stișov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875126