Hot News
Țar, vodcă și izbe de lemn. Ce cred străinii că vor vedea în Rusia
06/05
Acțiunea ”Regimentul nemuritor” a avut loc la New York
06/05

Lavrov va discuta cu Pompeo despre Venezuela, dar, nu numai

Foto: TASS

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a declarat că, în cadrul întâlnirii din 6 mai cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, va analiza situația din Venezuela și va aborda chestiuni legate de securitatea globală, informează agenția TASS.

”Întâlnirea cu secretarul de stat, Mike Pompeo, este programată luni, 6 mai, în orașul finlandez Rovaniemi, care găzduiește sesiunea de două zile a Consiliului Arctic”, a anunțat Lavrov, la sfârșitul convorbirilor cu șeful MAE al Venezuelei, Jorge Arreas. ”Vom discuta despre Venezuela, dar nu numai”, a precizat șeful diplomației de la Moscova.

”Avem o agendă destul de încărcată, problemele sunt multe, diverse aspecte care cer rezolvări pe plan internațional”, a continuat Lavrov. ”Nici chestiunile legate de securitatea globală și regională nu sunt puține”, a subliniat el.

Potrivit spuselor sale, ”în majoritatea acestor chestiuni, conlucrarea dintre Rusia și SUA ar putea juca un rol deosebit de consistent, pozitiv, dacă vom construi această conlucrare pe principiile elaborării unor abordări comune”.

În acest context, Lavrov a arătat că Moscova cheamă la dialog politic pentru soluționarea crizei din Venezuela, întrucât tentativele de acaparare a puterii cu forța subminează perspectivele de reglementare.
”Știți despre susținerea noastră principială, consecventă, fermă acordată guvernului legitim al Venezuelei, în frunte cu președintele Nicolas Maduro. Asistăm la o campanie fără precedent, condusă de SUA, de dărâmare a autorităților legitime ale Venezuelei, o campanie care, în opinia noastră, încalcă în modul cel mai grosolan toate principiile dreptului internațional, consfințite în Statutul ONU”, a subliniat ministrul.

Potrivit spuselor sale, nu este vorba doar despre Venezuela, ”ci despre linia adoptată de Washington, de reformare a Americii Latine în spiritul doctrinei Monroe, ceea ce reflectă o totală lipsă de respect față de popoarele Americii Latine și ale bazinului Caraibelor”. ”Noi niciodată nu intervenim în treburile interne ale altor țări și pe toți ceilalți îi îndemnăm să procedeze la fel”, a arătat Lavrov.

”Numai și numai venezuelenii au dreptul de a stabili soarta statului lor, iar pentru asta este nevoie de dialog cu toate forțele politice ale țării. Iar tentativele de schimbare cu forța a autorităților de la Caracas nu au nimic în comun cu procesele democratice și nu fac decât să submineze perspectiva reglementării politice a crizei. Continuarea acestei linii este sortită celor mai grele consecințe”, a spus șeful diplomației ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091