Hot News
Putin s-a dus la școala. La școala viitorului
31/05
Destinații turistice: Excursie prin locurile mistice ale Moscovei
01/06

Ziua Rusiei, la Muzeul Satului din București

La 8 iunie, Centrul Rus de Știință și Cultură organizează, împreună cu Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” și cu sprijinul Guvernului Regiunii Iaroslavl și a Filarmonicii de Stat din Iaroslavl, evenimentele festive dedicate celebrării Zilei Naționale a Federației Ruse, “Ziua Rusiei”.

Invitații de onoare ruși fac parte dintr-o delegație sosită din Regiunea Iaroslavl (nordul Rusiei Centrale) și condusă de Natalia Kosihina, reprezentant al Regiunii Iaroslavli în Consiliul Federației. Sunt invitați, de asemenea, membrii ansamblului folcloric “Serpantin”, precum și reprezentanți ai meșteșugurilor folclorice, “Atelierul cadourilor” și compania “Olimp”.

De mai bine de 20 de ani, artiștii Centrului de Conservare și Dezvoltare a Tradițiilor Populare “Casa lui Berendei” – “Atelierul cadourilor” de la Pereslavli-Zalesski, păstrează cu grijă bogatul patrimoniu artistic al meşterilor din Regiunea Iaroslavli; produsele meșteșugurilor de artă populară ”Berendeika” sunt realizate exclusiv manual, în conformitate cu tehnologia tradițională. Berendeika este o figurină sculptată în lemn, reprezentând oameni și animale, care se vindea, din cele mai vechi timpuri, la târguri şi iarmaroace.

Compania “Olimp” va prezenta tradiționalele jucării din lemn, pictate în stil tipic rusesc, iar ansamblul “Serpantin” îi va încânta pe spectatori cu programul de folclor rusesc.

Centrul Rus de Știință și Cultură, cu participarea voluntarilor de la Universitatea București și de la Universitatea Naționala de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” va prezenta un spectacol interactiv intitulat “Roata istoriei”.

Cu sprijinul Comunității Rușilor Lipoveni din Romȃnia, la festivităţi va participa și ansamblul de dans popular al tinerilor din Tulcea, “Molodţi”, care va prezenta publicului dansuri populare rusești, pline de temperament.

Vor fi prezentate basme de Alexandr Puşkin și fabule de Ivan Krîlov, se va desfășura un recital de poezie, dedicat Zilei Limbii Ruse, care este sărbătorită la data de 6 iunie, cu participarea studenților cursurilor de limba rusă, organizate de Centrul Rus pentru Știință și Cultură. Programul concertului va fi, de asemenea, completat de spectacole ale ansamblurilor artistice ale conaționalilor din România, “Belka-Strelka” și ale elevilor de la cursurile școlii pentru copii ”Pavel Kiseleff”, din cadrul Centrului Rus de Ştiință și Cultură.

Inspirate de prospețimea și puritatea nuferilor care plutesc pe lacurile ce înconjoară Jurilovca, lipovencele Valentina Koker si Olga Alexei au creat grupul „Nuferii Albi”, pentru a nu cădea pradă uitării frumoasele cântece învățate încă din copilărie.

De asemenea, în cadrul programului vor fi degustate bucate tradiționale rusești, va putea fi vizitată o expoziție cu vânzare de șaluri din Pavlovski Posad și de suveniruri rusești, se vor desfășura diverse concursuri pentru adulți și copii.

Deschiderea solemnă a festivităților, cu ocazia “Zilei Rusiei”, va avea loc sâmbătă, 8 iunie 2018, la ora 10:00 la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”.

***
Pentru participare, Centrul Rus de Știință și Cultură vă roagă să confirmați prezența la adresa de e-mail secretariatccr@mail.ru până la data de 07.06.2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874997