Hot News
Serghei Șoigu, despre noul satelit militar al Rusiei
05/06
Xi Jinping l-a numit pe Putin prietenul său cel mai apropiat
06/06

Valentina Matvienko: Niciodată nu mi s-au făcut concesii pentru că sunt femeie

Foto: aif.ru

Președinta Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a acordat un interviu publicației ”Argumentî i faktî”, în ajunul forumului economic de la Sankt-Petersburg.

– Cum se poate obține succes în profesie, în politică și în viața socială, să devii femeie de afaceri și, în același timp, să întemeiezi o familie, să cunoști bucuria de a fi mamă?

Valentina Matvienko: – Știu cât este de greu. Dar, indiferent de cât de departe ajung femeile moderne în, cum se spunea cândva, emanciparea lor, mai presus de orice rămâne, pentru ele, întemeierea unei familii, nașterea și educarea copiilor. Iar statul este obligat să ajute femeile în contopirea acestor deziderate.

Cred că țara noastră va reuși. Factorul de gen își pierde vertiginos importanța. Femeile ajung, cu fermitate, pe poziții de conducere în toate sferele vieții sociale și în fiecare domeniu constituie o concurență puternică bărbaților.

Economia, producția evoluează pe calea implementării digitalului, robotizării producției, implementării inteligenței artificiale, biotehnologiei. Se creează condiții de lucru convenabile femeilor cu copii – program de muncă parțial, grafic flexibil, munca la distanță. Există și la noi așa ceva.

Nu poate să nu ne îngrijoreze prezența insuficientă a femeilor în elaborarea și producerea de tehnologii avansate, inclusiv în digitalizarea producției și a serviciilor. Ponderea femeilor, în IT-ul global, abia depășește 15%. Iar cota femeilor pe segmentul de programatori este și mai scăzută: 7-8%.

– Cum poate fi rezolvată această situație?

Valentina Matvienko: – Consiliul Federației depune eforturi pentru a impulsiona intrarea mai activă a femeilor în antreprenoriat. Sunt rezultate concrete, printre care punerea la punct și lansarea unor programe speciale de pregătire și de creditare pentru femeile-întreprinzătoare. Au fost elaborate recomandări de extindere a participării femeilor în dezvoltarea social-economică a țării, de perfecționare a sistemului de stat de susținere a întreprinderilor mici, inclusiv prin aplicarea unor regimuri fiscale, prin reducerea poverii administrative asupra întreprinzătorilor.

Astfel, după părerea mea, Rusia se preocupă nu atât de asigurarea pe mai departe a egalității de gen, cât de folosirea cât mai amplă a oportunităților existente. Aceasta este, de altfel, esența strategiei naționale de acțiuni, în interesul femeilor, pentru intervalul 2017-2022. Aceasta este și direcția proiectelor naționale ”Demografie”, ”Sănătate”, ”Educație”. Ele sunt în curs de realizare și, deja, avem rezultate!

– Deseori ați remarcat faptul că în Rusia sunt puține femei la putere.

Valentina Matvienko: – Aveți dreptate, cuvântul ”putere” este de gen feminin, dar, de-a lungul secolelor, chipul ei a fost cu precădere masculin. Femei în fruntea statului, a guvernului, în politică erau excepții. Acum, totul se schimbă radical. Și în lume, dar și la noi în țară, sunt tot mai multe femei în structurile superioare ale puterii, în instituțiile politice.

Personal, nu sunt de acord cu crearea unor condiții roz, preferențiale pentru femei. În politica de cadre, singura abordare corectă trebuie să fie: o funcție cât mai înaltă, mai responsabilă, fără a ține cont de gen.

Totul depinde de femei, de aptitudinile lor, de pofta de muncă, de energie, inițiativă, de voință, în ultimă instanță. Am în spate multe decenii de muncă. Dar, în toate funcțiile pe care le-am avut am muncit cot la cot cu bărbații. Nu mi s-au făcute concesii, reduceri, doar pentru că eram femeie.

Responsabilitatea era totală. Pentru deciziile luate, pentru controlul asupra modului lor de realizare se cer, nu doar de la bărbați, dar și de la femei, fermitate, determinare, iar uneori chiar duritate. Și am avut toate aceste calități.

Prin urmare, dragi femei, acționați, reușiți, demonstrați cu rezultate practice legalitatea dorinței voastre de a urca pe scara carierei politice, de stat, în mediul de afaceri, în cercetare sau în orice alt domeniu. Acum există numeroase condiții pentru a dobândi acest lucru, iar statul vă sprijină. Totul este în mâinile voastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875180