Hot News
Timp, înapoi! Vyacheslav Samoshkin (XLII): Linie albă
23/06
Putin: Britancii vor să lucreze cu Rusia
23/06

MAE rus a răspuns la declarația Statelor Unite

SUA intenționează să creeze arme nucleare cu putere redusă care pot fi folosite pe câmpul de luptă/ Foto: wikipedia.org / U.S. Department of Defense photograph

Ministerul Afacerilor Externe, de la Moscova, a comentat declarația Statelor Unite privind ”amenințarea unui atac nuclear rus” asupra teritoriului american.

RIA Novosti amintește că, potrivit presei occidentale, Pentagonul a început producția de noi focoase de mică putere, W76-2, cu care vor fi echipate rachetele balistice intercontinentale de pe submarinele atomice strategice. Vice-șeful Statului Major al Forțelor Armate ale SUA, general Paul J. Selva, a declarat că, crearea unor asemenea proiectile are legătură cu pericolul lansării unui atac nuclear asupra SUA, de către Rusia.

Directorul adjunct al Biroului de presă al MAE rus, Artiom Kojin, a spus că SUA intenționează să facă, din aceste focoase nucleare de putere mică, un mijloc de a șantaja alte țări. ”Practic, are loc o scădere a pragului de utilizare a mijloacelor nucleare, transformarea lor în ”arma câmpului de luptă”. Reiese că americanii sunt, de fapt, cei care pun accent pe proverbialul concept ”escaladare de dragul dezescaladării””, a arătat diplomatul, ca răspuns la declarația lui Selva.

MAE susține că astfel de declarații, venite din partea unor oficiali americani, sunt chemate să justifice extinderea, în arsenalul Pentagonului, a unui spectru larg de arme nucleare destinate întăririi prezenței forței militare americane în întreaga lume.

Diplomația rusă a apreciat că SUA revin la moda planificării nucleare din anii 1960, când, americanii credeau că sunt capabili de un ”război nuclear limitat”. În opinia ministerului, refuzul Washingtonului de a adopta o declarație comună cu Moscova, privind inadmisibilitatea războiului nuclear, trădează intențiile americanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052