Hot News
Rusoaicele pot urca la volanul camioanelor
06/07
Ce salarii își doresc tinerii din Rusia
06/07

Soljenițîn l-a avertizat pe Elțîn. Dar, degeaba

Foto: RIA Novosti

Cu prilejul primei sale vizite oficiale în Statele Unite, în 1992, Boris Elțîn l-a sunat, din hotelul unde fusese cazat la Washington, pe scriitorul Aleksandr Soljenițîn, scrie portalul ”Rambler”. Cei care l-au însoțit, în acea călătorie, pe primul președinte al Rusiei, spuneau că cei doi au stat îndelung de vorbă.

Mai târziu, Soljenițîn a vorbit despre acea convorbire, dar și despre altele avute cu predecesorul lui Vladimir Putin, regretând că nu i-au fost ascultate sfaturile. Cel mai important a fost să nu semneze nici un fel de acorduri de împărțire a țării, fără să se gândească foarte bine. La fel ca în 1918, hotărârile luate în 1991-1992 urmau să decidă soarta țării, pentru mulți ani înainte. Dar, Elțîn îi răspundea că ”toți îl zoresc”, își amintea Soljenițîn.

”Necazul nu a fost că URSS s-a destrămat – era inevitabil. Marea nenorocire – și confuzia care a domnit mult timp – a fost că destrămarea s-a produs automat, după falsele granițe leniniste, ce rupeau din Rusia regiuni întregi. În câteva zile, noi am pierdut 25 de milioane de etnici ruși, 18% din numărul total al rușilor, dar, guvernul rus nu a găsit curajul nici măcar pentru a consemna acel îngrozitor eveniment”, scria, ulterior, Soljenițîn în lucrarea ”Problema rusă de la sfârșit de secol XX”.

Soljenițîn l-a avertizat pe Elțîn: esențial este să nu vă grăbiți. De altfel, chiar Elțîn a recunoscut, mai târziu, că decizia despre ”terapia- șoc de piață”, când prețurile ”au fost lăsate de capul lor” și când toate economiile populației s-au devalorizat într-o clipă, a fost luată în grabă. ”Totul s-a decis din mers”, ”nu era timp pentru a alege cea mai bună variantă”.

”Consecința înspăimântătoare a acestei reforme nebune nu este nici măcar de natură economică, ci psihologică. Acea groază fără de scăpare, deruta care au cuprins poporul nostru”, scria Soljenițîn după câțiva ani, apreciind că rezultatele deciziilor lui Elțîn se văd în linia demografică, îndreptată vertiginos în jos. Și în starea conflictuală care există, astăzi, în relațiile ruso-ucrainene, am adăuga noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053