Hot News
Avertismentul lui Putin privind pericolul dezbinării, în fața amenințărilor globale
21/08
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944, începutul eliberării României (IX). La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
21/08

Trump și Macron vor să-l invite pe Putin la G7

Emmanuel Macron și Donald Trump/ Foto: AP

Postul de televiziune american CNN afirmă, citând surse proprii, că propunerea de a-l invita pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, la summit-ul G7, din 2020, a venit din partea liderului francez, Emmanuel Macron, idee susținută de către omologul american al celor doi demnitari, Donald Trump.

Președintele Franței, Emmanuel Macron și colegul lui de la Casa Albă, Donald Trump au convenit că Rusia trebuie invitată la summitul Grupului celor 7 state industrializate (G7), care va avea loc anul viitor, a anunțat CNN, citând surse proprii.

Un înalt reprezentant al administrației americane a declarat postului de televiziune că Trump și Macron au ajuns , cu prilejul unei convorbiri telefonice, la concluzia că doresc ca Rusia să fie prezentă la summit-ul din 2020. Potrivit sursei, propunerea a venit din partea lui Macron, iar Trump a susținut-o. De altfel, președintele Statelor Unite intenționează să angajeze o discuție pe această temă cu ceilalți lideri, la reuniunea la vârf a G7, ce se va desfășura la sfârșitul săptămânii, la Biarritz.

Publicația RBK, care a preluat informația, amintește că, în ajun, cu prilejul primirii la Casa Albă a președintelui României, Klaus Iohannis, Trump a afirmat că formatul G8 cu participarea Rusiei este mult mai potrivit și a catalogat prezența părții ruse – la Grupul celor 8 – drept oportună. Trump a apreciat că vinovat de destrămarea G8 este predecesorul său, Barack Obama, care, în opinia lui Trump, a înțeles că președintele Vladimir Putin ”l-a întrecut”.

G8 a existat începând din 1998, reducându-se la G7, pe fondul aderării Crimeei la Rusia. În acel moment, liderii au decis să nu vină la summit-ul organizat la Soci, preferând să se strângă la Bruxelles, fără partea rusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875150