Hot News
Două submarine rusești au lansat rachete balistice (VIDEO)
24/08
Kovaliov l-a învins pe Yard, prin KO, apărându-și titlul mondial, versiunea WBO (VIDEO)
25/08

Ce spun culorile tricolorului rusesc

Foto: RIA Novosti

În legătură cu Ziua Drapelului de Stat al Federației Ruse, care se aniversează la 22 august, cititorii noștri se interesează de istoria steagului rusesc și de semnificația culorilor acestuia. Iată câteva explicații în acest sens :

Deși tricolorul cunoscut nouă a fost folosit în Rusia începând din secolul al XVI-lea, ”părintele” lui adevărat este considerat Petru Cel Mare, care l-a aprobat, în mod oficial, ca drapel de stat al Imperiului Rus. De atunci, acesta a fost arborat inclusiv pe navele comerciale și militare rusești. În Muzeul de Istorie a Marinei Militare din St.-Petersburg, se păstrează originalul unui asemenea steag.

În octombrie 1917, tricolorul rusesc a fost înlocuit, de către bolșevicii ajunși la putere, cu drapelul roșu – cu secerea și ciocanul, care a supraviețuit până la 22 august 1991, când, opozanții puciului militar declanșat la Moscova și forțele democratice, în confruntarea cu puciștii, au arborat tradiționalul tricolor rusesc. În cinstea acestui eveniment, ziua de 22 august, ziua de renaștere a drapelului tradițional al Rusiei, a urmat să fie declarată, peste doi ani, Ziua Drapelului de Stat al Federației Ruse.

Cea mai răspândită interpretare a culorilor steagului arată următoarele: culoarea albă simbolizează libertate, cea albastră, Maica Domnului și cea roșie, statalitatea și sângele vărsat în luptele pentru Patrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875098