Hot News
Robotul „Fiodor” s-a întors pe Pământ
07/09
Dodon: Moldova și Rusia au convenit reducerea prețului la gaze naturale
08/09

Schimb de deținuți între Rusia și Ucraina

Cursa specială a avionului Tu-204-300, cu 35 de deținuți ruși, eliberați de către autoritățile ucrainene, a aterizat pe aeroportul Vnukovo din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Rusia și Ucraina au finalizat operațiunea schimbului de deținuți și de condamnați. În total, au fost predate 35 de persoane, de fiecare parte, a anunțat Tatiana Moskalkova, împuternicit al președintelui Rusiei, pentru drepturile omului. Secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat că lista participanților la schimb va fi publicată ulterior.

– Întreaga operațiune a durat circa patru ore. De la închisoarea Lefortovo, din Moscova, autobuzele cu deținuții și cu persoanele reținute, care urmau să fie încredințate Ucrainei, au plecat spre aeropotul Vnukovo, pe la 9 dimineața, ora locală. Avioanele au aterizat aproape concomitent, la Moscova și la Kiev, în jurul orei 13,30. Cei ajunși în Ucraina au fost întâmpinați, chiar la trapa avionului, de către președintele Volodimir Zelenski.
– Printre deținuții pe care Moscova i-a predat Kievului se numără cei 24 de marinari reținuți în noiembrie, anul trecut, în Strâmtoarea Kerci, pentru trecere frauduloasă a frontierei ruse. Ei se aflau sub investigație. Alte 11 persoane au fost condamnate, de-a lungul timpului, de justiția rusă. Printre ei, regizorul Oleg Șevțov, condamnat de către instanța rusă, pentru pregătirea unui act terorist, dar și Nikolai Karpiuk și Stanislav Klîh, declarați vinovați de uciderea mai multor militari ruși, în timpul primei campanii cecene.

Kiev. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski (dreapta) îl întâlnește pe regizorul Oleg Senșov (stânga) și alți ucraineni eliberați/ Foto: Reuters

– Din Ucraina, a venit în Rusia și jurnalistul Kirill Vîșinski, șeful biroului din Ucraina a agenției RIA Novosti.

– Printre cei care au fost predați Rusiei se mai numără, de asemenea, Vladimir Țemah – unul dintre martorii-cheie în dosarul avionului malaezian Boeing 777, doborât deasupra Donbassului, în 2014. La acea dată, Țemah conducea apărarea antiaerienă din orașul Snejnoe, în împrejurimile căruia a fost doborâtă aeronava de pasageri. Procuratura olandeză a cerut Ucrainei ca Țemah să nu fie transferat. Înainte de a pleca spre Rusia, el a fost audiat.

– Marinarii arestați au fost transferați sub garanția ombudsmanului ucrainean Liudmila Denisova. Potrivit avocaților, ei vor continua să participe la acțiuni de anchetă, dacă partea rusă va solicita acest lucru.

– Este primul schimb de deținuți, de această amploare, care a avut loc între Ucraina și Rusia. Anterioara operațiune de acest gen a avut loc în 2016, când Kievului au fost predați Ghennadi Afanasiev și Iuri Soloșenko, iar Ucraina i-a transferat pe Elena Glișcinskaia și Vitali Didenko, închiși la Odessa, sub acuzația de separatism.

Reacții

– Administrația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat dovadă de rațiune și de disponibilitate la compromisuri, spre deosebire de predecesori, a estimat Ministerul rus al Afacerilor Externe, într-un comunicat. ”Acest schimb a fost posibil grație îndeplinirii înțelegerilor convenite personal de către președintele Rusiei și cel al Ucrainei”, se subliniază în text. Potrivit acestuia, schimbul este un semnal pozitiv, care trebuie urmat și de alți pași, către ieșirea din impasul în care se află relațiile bilaterale.

– Ambasada Statelor Unite în Rusia a salutat vestea finalizării schimbului de persoane reținute, între Moscova și Kiev. ”Salutăm această informație privind schimbul de deținuți. Suntem însuflețiți de semnele unui dialog mai intens și de scăderea tensiunii dintre Rusia și Ucraina”, a scris, pe Twitter, purtătoarea de cuvânt a ambasadei americane la Moscova, Andreea Kalan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053