Hot News
Rezultatele alegerilor pentru Duma din Moscova: un eșec al partidului de guvernământ
09/09
Foto: RIA Novosti
Peskov: Există voință politică pentru un summit în format Normandia
10/09

Lavrov și Șoigu i-au dat replică șefului Pentagonului

Moscova. Serghei Lavrov (dreapta) și Serghei Șoigu/ Foto: MAE rus

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a comentat afirmația făcută de către secretarul de stat al Pentagonului, Mark Esper, referitor la Rusia.

În ajun, Esper declarase că ”ar fi excelent dacă Rusia s-ar purta ca o țară mai normală, care împărtășește valorile occidentale împreună cu Statele Unite, Franța și alți aliați ai noștri din NATO”.

”El ne-a îndemnat să acționăm ca o țară normală, nu ca Statele Unite. Pentru că, în caz contrar, noi ar fi trebuit să bombardăm același Irak, aceeași Libie – o încălcare grosolană a normelor de drept internațional”, a reacționat Lavrov, la conferința de presă ținută după negocierile miniștrilor de Externe și cei ai Apărării din Rusia și Franța, în format ”2+2”.

El a adăugat că, dacă ar fi să urmăm dorințele formulate la Washington, Moscova ar fi trebuit să aloce ”milioane pentru a se amesteca în treburile altor țări, așa cum a făcut Congresul american”.

De asemenea, a continuat Lavrov, Rusia ar fi trebuit să sprijine lovitura de stat anticonstituțională, așa cum au procedat Statele Unite, cu aliații lor apropiați, în februarie 2014, când, sub presiunea radicalilor, a neonaziștilor, opoziția ucraineană a rupt acordul semnat de țările membre UE”.

La rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a răspuns colegului său american. ”E greu să mai adaugi ceva.
Singurul lucru pe care vreau să-l spun este că, probabil, deocamdată vom rămâne nenormali”.

RIA Novosti amintește că relațiile dintre Rusia și Occident s-au deteriorat din cauza situației din Ucraina și din Crimeea. Moscova a fost acuzată de ingerință în treburile Kievului și împotriva ei au fost introduse sancțiuni. Rusia a adoptat măsuri de răspuns, a demarat un program de înlocuire a importurilor și de nenumărate ori a catalogat acuzațiile la adresa ei, ca fiind neîntemeiate.

Vladimir Putin a arătat că este contraproductiv să vorbești cu Moscova în limbajul sancțiunilor. El a subliniat, de asemenea, că țările Occidentului acuză Rusia ”de toate păcatele muritorilor”, ceea ce dăunează relațiilor internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875040