Hot News
Nu există vreun ”Biroul Politic 2.0” la Kremlin!
16/09
Experiment: Săptămâna de lucru de patru zile
17/09

Revin armele de foc în echipamentul cosmonauților?

Foto: Roskosmos

Roskosmos analizează posibilitatea de a reintroduce armele de foc în echipamentul de urgență al cosmonauților ruși – au dezvăluit, pentru RIA Novosti, surse din interiorul corporației de stat.

”Elementele componente – care alcătuiesc echipamentul de rezervă pentru situații de urgență, destinat navei de transport pilotate, din noua generație (”Orel”, cunoscut, până acum, drept ”Federația”) – vor fi stabilite într-o fază mai târzie a constituirii lui”, au precizat respectivele surse. Întrebați dacă este preconizată posibilitatea reintroducerii armelor de foc în rezerva de urgență, interlocutorii agenției RIA au spus: ”Sunt analizate mai multe variante”.

Primul zbor al cosmonauților la bordul navei ”Orel” (Vultur – n.r.) este planificat pentru anul 2025. Acum, în echipamentul de rezervă nu există pistol.

Începând cu zborul lui Iuri Gagarin, cosmonauții ruși au primit un pistol Makarov. După aterizarea defectuoasă a echipajului format din Aleksei Leonov și Pavel Beliaev, în 1965, când cei doi cosmonauți au fost obligați să supraviețuiască două zile în taigaua îngropată în zăpadă, a fost luată hotărârea de a adăuga, în setul de rezervă, un pistol special, cu trei țevi. TP-82 a fost creat de fabrica din Tula, la rugămintea lui Leonov. Este o armă de protecție împotriva animalelor periculoase, pentru vânătoare și pentru lansarea rachetelor de semnalizare. Cosmonauții l-au avut cu ei în misiunile speciale lansate în perioada 1986-2006.

Din 2007, pistoalele au fost eliminate din echipament, pentru că expirase termenul de valabilitate a gloanțelor speciale, iar linia de producție pentru fabricarea lor a fost închisă, la acel moment. În plus, la sfârșitul anilor 2000 apăruseră o serie de dificultăți de ordin juridic, legate de procedura de livrare a armelor de foc către Kazahstan și înapoi (principalul cosmodrom, Baikonur, se află pe teritoriul Kazahstanului – n.r.)

În prezent, în rezerva de urgență a navelor ”Soiuz” intră o stație radio și un set de prim ajutor, chibrituri impermeabile, produse de croitorie, o plută pneumatică, un set pentru pescuit, lanternă, fluiere, cuțite, șase litri de apă și șase pachete cu alimente pentru trei persoane, un costum termoizolant pentru fiecare membru al echipajului, precum și costume speciale pentru menținerea omului la suprafață, în cazul amerizării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093