Hot News
Cât petrol are Rusia?
20/09
Moscova a declarat război desenelor de pe pereți
20/09

Pentagonul: NATO a pierdut supremația asupra Rusiei

Foto: Reuters

Președintele Comitetului Șefilor de Stat Major Interarme, generalul Joseph Francis Dunford (în foto), a anunțat că avantajul militar al Alianței Nord-Atlantice, față de Rusia, a fost ”subminat”. În acest context, el a cerut NATO să mai lucreze la noua strategie prezentată în luna mai, relatează cotidianul ”Kommersant”, citând un comunicat postat pe site-ul oficial al Pentagonului.

”Rusia este un concurent, iar avantajul Alianței față de Rusia, care renaște, a fost subminat”, a spus Dunfort, adresându-se jurnaliștilor, la finalul ședinței Comitetului Militar al NATO, desfășurate în Slovenia.

Generalul american a arătat că șefii NATO realizează faptul că raportul de forțe s-a schimbat. ”Convenim planificarea din interiorul Alianței, precum și eforturile colective de dezvoltare a potențialului nostru”, a precizat Dunfort.

”Kommersant” menționează că, la începutul lunii septembrie, șeful Pentagonului, Mark Esper, a recomandat Rusiei să-și schimbe atitudinea pe arena mondială și să se comporte ca o ”țară normală”, care împărtășește valorile occidentale. Așa a comentat Esper cuvintele liderului francez, Emmanuel Macron, potrivit cărora Rusia nu trebuie îndepărtată de Europa. Drept răspuns, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, amintind de bombardamentele și acțiunile militare ale Occidentului în Iugoslavia, în Irak, în Libia și în Siria, a declarat că, deocamdată, Rusia preferă să rămână o țară ”anormală”.

La 10 august, Macron s-a întâlnit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. În cadrul acestei întrevederi, șeful statului francez a afirmat că Rusia este ”o țară profund europeană” și că el crede într-o Europă ”de la Lisabona la Vladivostok”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875046