Hot News
Topul angajatorilor ruși
20/11
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944. Eliberarea regiunilor din vestul și nord-vestul României (XIII). La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
20/11

Studenții MGU ”Lomonosov”, împotriva rectorului lor

Foto: RIA Novosti

Studenții, absolvenții, cadrele didactice și doctoranzii Universității de Stat ”Lomonosov” din Moscova au cerut, într-o scrisoare deschisă, ca procedura alegerii rectorului universității să fie restabilită. Potrivit autorilor scrisorii, în anii în care studenții și angajații universității nu au putut influența activitatea acesteia, la MGU din Moscova s-a dezvoltat ”un sistem de control total, de încurajare a delațiunii, o atmosferă de suspiciune generală, care distruge ambianța creatoare pentru cercetarea științifică”.

Apelul este adresat “tuturor ramurilor puterii legislative și executive: deputați, senatori, miniștri, președinte”, precum și societății civile. Studenții, absolvenții și angajații MGU din Moscova arată că sunt necesare modificări la Legea Federală 259 “Cu privire la Universitatea de Stat din Moscova”, pentru a restabili principiul alegerii rectorului de către colectivul MGU și dreptul de a aproba statutul universității.

Foto: TASS

În ultimii 27 de ani, Universitatea ”Lomonosov” a fost condusă neîntrerupt de către pentru Sadovnici (în imagine), iar, în decembrie, se încheie al șaselea mandat de rector al acestuia. Alegerea șefului Universității a fost abrogată în 2009. De atunci, rectorul a fost numit prin decret prezidențial. Conform legii, limita de vârstă a unui funcționar de stat este de 65 de ani, dar, șeful statului poate prelungi de două ori împuternicirile unui șef în vârstă al Universității MGU, cu cinci ani.

Până în prezent, Viktor Sadovnici, în vârstă de 80 de ani, a epuizat, deja, posibilitățile legale de a rămâne în fruntea universității: mandatul său expiră la sfârșitul anului 2019.

Cu toate acestea, Comitetul pentru educație al Dumei de Stat a propus, recent, modificarea legislației în sensul de a permite președintelui să reînnoiască autoritatea rectorului MGU de un număr nelimitat de ori. Dacă amendamentul va fi acceptat, atunci, teoretic, Viktor Sadovnici va putea să-și păstreze postul pe viață.

Tocmai această inițiativă a parlamentarilor a devenit motivul înaintării apelului inițiat de către studenții, absolvenții și angajații Universității ”Lomonosov” din Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082