Hot News
Jirinovski a propus extinderea limitelor autoapărării
27/11
Sistemul hipersonic ”Avangard”, prezentat americanilor
27/11

Agenția TASS: Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE al României pentru un comentariu pe Facebook

Ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin/ Foto: Ziarul Incisiv de Prahova

Comentariul a fost dedicat discursului prințesei Margareta, la recepția oferită în onoarea corpului diplomatic, la 21 noiembrie 2019.

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a fost convocat, marți, la Ministerul de Externe al țării, după ce, pe pagina de Facebook a Ambasadei, a fost postat comentariul pentru presă ”Fobiile istorice și geopolitice ale Custodelui Coroanei Regale”, dedicat discursului rostit de prințesa Margareta la recepția oferită în onoarea corpului diplomatic, la 21 noiembrie 2019, informează agenția TASS, citând un comunicat al diplomației române.

În comentariul publicat la 22 noiembrie, Ambasada notează că, în discursul său, ”custodele Coroanei a decis să probeze ”mantaua de strateg geopolitic”, care are grija securității si bunăstării nu doar a propriului stat, ci și cel puțin a unei jumatăți din Eurasia și a întregului spațiu euro-atlantic. Din păcate, în comparație cu grandiozitatea planului, concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut”. După cum arată Ambasada, “Rusia a fost numită, fără echivoc, principalul vinovat pentru toate necazurile și problemele”.

”Partea română a subliniat caracterul inacceptabil al poziţionărilor misiunii diplomatice ruse și a reiterat importanța evitării retoricii neconstructive şi necesitatea menţinerii discursului public în limitele uzanţelor diplomatice, pentru evitarea unui impact negativ asupra relaţiilor bilaterale”, se arată în comunicatul MAE român. Potrivit textului, partea română cheamă la discutarea ”trecutului istoric” în ”cadrul formatelor instituţionale specifice”. MAE român a subliniat, de asemenea, “importanța unor abordări pragmatice, fundamentate pe respectul principiilor şi normelor de drept internaţional, în măsură să contribuie la promovarea unor relații constructive între state, precum şi importanţa respectării valorilor şi simbolurilor fiecăruia”.

TASS menționează că, la 24 noiembrie, mijloacele de informare în masă din România au difuzat petiția ”Demnitatea și regalitatea românească. O atitudine în prag de 1 decembrie”, elaborată de reprezentanți ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, ai Alianței pentru Centenar și ai societății civile. Autorii cer părții ruse, printre altele, să retragă comentariul ambasadei, să ceară scuze Familiei regale și să organizeze o dezbatere pe tema relațiilor româno-ruse și româno-sovietice.

În comentariul postat marți, Ambasada Rusiei a susținut ideea unei întâlniri cu reprezentanți ai ONG-urilor care au semnat petiția, sugerând organizarea unei conferințe de presă comune sau a unei ”mese rotunde”, la mijlocul lunii decembrie.

2 Comments

  1. Mihail spune:

    Coroana..este un concept perimat și care repugnă unei societăți moderne..Romînia trebuie să-și ceară scuze pt agresiunea împotriva Urss…Așa-zisa casă regală împreună cu amintirea criminalului de război Antonescu, să meargă la groapa de gunoi a istoriei.

  2. Lucian spune:

    Coroana este intradevar un concept perimat care repugna unei societati moderne .Romania trebuie sa-si normalizeze relatiile cu Federatia Rusa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052