Hot News
Preşedintele rus, Vladimir Putin şi preşedintele chinez, Xi Jingping, au inaugurat gazoductul “Forța Siberiei” (VIDEO)
02/12
Franța a cerut SUA să nu-și impună armamentul lor țărilor NATO
03/12

Dr.Ceslav Ciobanu: Factorul Gorbaciov și Revoluția Română

Foto: Vesti din Rusia

Institutul Revoluției Române din decembrie 1989 a organizat Simpozionul internațional ”Căderea regimurilor comuniste în Europa, sfârșitul confruntării Est-Vest și Revoluția Română din Decembrie 1989”. Lucrările simpozionului s-au desfășurat la hotelul ”Intercontinental” din capitală.

Unul dintre participanții la simpozion – dr.Ceslav CIOBANU (în imagine), fost consilier al lui Mihail Gorbaciov, translatorul său permanent în negocierile cu Nicolae Ceaușescu, acum profesor la Universitatea de Stat din Virginia (SUA) – a prezentat o comunicare întitulată: “Revoluțiiile din 1989: factorul Gorbaciov” în care a subliniat, între altele, “ rolul foarte important al factorului Gorbaciov pentru soarta României”. A mai vorbit despre risipirea iluziei precum că prăbușirea comunismului va duce neapărat la ridicarea standardelor de viață, după modelul țărilor capitaliste.

– Deși locuiți în Statele Unite, urmăriți, după cum am înțeles și evenimentele din Rusia de azi. De la înălțimea zilelor noastre, cum vedeți evoluția Rusiei postcomuniste, atât pe plan intern, cât și pe plan extern? l-am întebat pe politolog.

– Am studiat în Rusia, la Universitatea de Stat din Moscova – cei mai buni ani ai mei i-am petrecut acolo. Am mulți prieteni acolo. Rusia este o mare putere, cu o vastă cultură și, după cum a spus Gorbaciov, recent: nici o problemă serioasă nu poate fi rezolvată fără participarea Rusiei – fapt cu care sunt absolut de acord.

În ceea ce privește dezvoltarea evenimentelor din ultimele decenii, în Rusia, se poate constata, desigur consolidarea statalității, îmbunătățirea nivelului de viață – există progrese și sunt indubitabile.

Ceea ce aș dori să văd – ca în vechile vremuri ale lui Gorbaciov – este reluarea dialogului dintre Rusia și Occident, dintre Rusia și Statele Unite, pentru că noi toți trăim într-o lume și suntem dependenți unul de celălalt. Dacă nu există acest dialog, nu va fi stabilitate în această lume. Cred că Rusia joacă și trebuie să joace un rol foarte important în această privință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875006