Hot News
Țările Baltice, dependente de SUA în relațiile cu Rusia
09/01
Corneliu Vlad: Un nou triunghi de putere maritimă
09/01

Putin și Erdogan au inaugurat gazoductul Turkish Stream

În imagine (de la stânga la dreapta): Premierul Bulgariei Boiko Borisov, președintele Rusiei Vladimir Putin, președintele Turciei Recep Erdogan și președintele Serbiei Alexandr Vucic, în timpul ceremoniei de înaugurare a gazoductului ”Turkish Stream”, de le Congres-centrul Halic din Istanbul/ Foto: TASS

Președintele Rusiei și cel al Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au inaugurat gazoductul Turkish Stream, care pornește din regiunea rusă Krasnodar și va aproviziona, cu gaze naturale, Turcia și țările din sudul Europei. Prezent la eveniment, șeful Gazprom, Aleksei Miller, a promis că rezervele de gaze ajung pentru mai bine de 100 de ani, scrie RBK.

La ceremonia organizată cu acest prilej, la Istanbul, au participat, de asemenea, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic și premierul Bulgariei, Boiko Borisov, care, alături de Putin și Erdogan, au deschis simbolicul robinet roșu al conductei.

În cadrul ceremoniei, Putin a calificat darea în exploatare a Turkish Stream ca fiind importantă pentru întreaga Europă și a evidențiat dezvoltarea constantă a colaborării dintre Rusia și Turcia, în pofida piedicilor ”din partea altor țări”. Putin a definit gazoductul construit ”într-un mediu ostil” drept ”fără precedent, prin amploare lui”.

”Livrările de gaze rusești, prin Turkish Stream, vor contribui la creșterea securității energetice a Europei în ansamblul ei”, a spus Putin, subliniind gradul ridicat de securitate ecologică a proiectului. Președintele Rusiei a mulțumit autorităților Turciei și președintelui Erdogan pentru voința politică de care au dat dovadă în realizarea proiectului, care răspunde intereselor naționale.

La rândul său, președintele Turciei l-a numit pe Putin ”prietenul” său și autorul denumirii Turkish Stream, subliniind importanța istorică a proiectului. Erdogan a arătat că milioane de oameni vor beneficia de aceste gaze naturale livrate direct în Turcia, fără intermediari. El a vorbit și despre colaborarea cu Rusia, în alte domenii.

”Sperăm că Turcia și Rusia vor urma aceeași cale, ca doi buni tovarăși de drum”, a spus Erdogan, amintind de proverbul rus ”un bun tovarăș de drum înseamnă un drum pe jumătate parcurs”.

Luând, la rândul său, cuvântul, șeful Gazprom, Aleksei Miller, a spus că zămintele de gaze naturale din peninsula Yamal dețin suficiente rezerve pentru a asigura livrări pentru următorii 100 de ani.

Ceremonia a fost precedată de negocieri bilaterale, între Putin și Erdogan, desfășurate în regim închis, fără prezența presei.
Cu o lungime de circa 1000 de kilometri, gazoductul Turkish Stream traversează Marea Neagră. Anual, cele două linii ale conductei vor transporta în Turcia și în țările Europei câte 31.5 miliarde metri cubi de gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875056