Hot News
Regizorul Bortko a cerut bani pentru un film despre Napoleon
19/02
La Pipera, o ceremonie în cinstea eroilor sovietici
19/02

”Un val de sabotaj”: Rusia acuză Ucraina de subminarea acordurilor de la Minsk

Foto: RBK

Kievul continuă să saboteze realizarea acordurilor de la Minsk, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea (în imagine). La ședința Consiliului de Securitate al organizației, convocată la inițiativa Moscovei, după recentele schimburi de focuri din Donbass, diplomatul a arătat că oficialii ucraineni ignoră mai multe înțelegeri, mulțumindu-se să îndeplinească doar două din totalul de 13 puncte sub care, acum cinci ani, și-a pus semnătura fostul președinte Piotr Poroșenko.

«Pe valul de sabotare a ”Minskului” se înscriu și mulți oficiali influenți din Ucraina, care vin în dezacord direct cu voința politică de reglementare declarată de președintele Zelenski. E adevărat, simpla voință nu este suficientă, este nevoie de pași concreți», a subliniat diplomatul rus.

Piatra de încercare pe această direcție o constituie punctul referitor la transferul controlului asupra graniței ruso-ucrainene. Kievul insistă că, mai întâi, trebuie să-și deplaseze militari în regiune și să stabilească un control total asupra graniței; numai după aceea, se poate vorbi despre organizarea de alegeri. Asta, în condițiile în care Acordurile de la Minsk prevăd o ordine exact pe dos.

În plus, înțelegerile convenite în urmă cu cinci ani, în capitala belarusă, de liderii Rusiei, Germaniei, Franței și Ucrainei, împreună cu grupul de contact de reglementare a conflictului din Donbass, indică necesitatea stabilirii unui dialog direct între Kiev și Donbass, dar Kievul ignoră și această cerință.

”Fără a se ține cont de părerea locuitorilor din Donețk și Lugansk, orice reglementare este imposibilă. Este timpul, în sfârșit, să se înțeleagă faptul că alegerile din Donbass se pot desfășura doar într-o atmosferă de încredere a populației față de procesul electoral”, a spus Nebenzea.

Moscova este îngrijorată și de tentativele Kievului de a înlocui Acordurile de la Minsk cu activități în alte formate. Diplomatul rus a amintit că Forțele armate ale Ucrainei încearcă să ocupe pozițiile insurgenților din ”zonele gri”, unde, în general, nu ar trebui să existe militari – nici ucraineni, nici insurgenți. «Nu trebuie încercată înlocuirea înțelegerilor de la Minsk cu alte formate, cum ar fi formatul ”Normandia”, creat tocmai pentru realizarea Acordurilor de la Minsk», a avertizat Nebenzea.

Printre altele, Kievul afirmă, periodic, că inclusiv ”formatul Normandia” trebuie lărgit prin invitarea la lucrări a Statelor Unite și a Marii Britanii, spre exemplu. E adevărat că, până acum, nu s-a ajuns și la demersuri concrete în acest sens.

Referindu-se la punctele îndeplinite de Kiev, Nebeznea a vorbit despre ”activitatea grupului de contact la Minsk și Misiunea specială de monitorizare a OSCE”, deși, situația din Donbas continuă să trezească îngrijorare la ONU și, în pofida faptului că – după cum constata Nebenzea la ședința Consiliului de Securitate al ONU din 18 februarie – Acordurile de la Minsk prevăd foarte clar încetarea totală a focului, amnistiere, reforma constituțională, desfășurarea de alegeri și, la final, restabilirea controlului guvernamental asupra întregii zone de conflict.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875074