Hot News
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944-1945. Dezvoltarea cooperării sovieto-române, în luptele pentru eliberarea Ungariei (XVI)
26/02
Factorul Putin: ”puterea blândă” a Rusiei a intrat în top-10
26/02

Documente desecretizate despre Premiul Nobel pentru Soljenițîn

Monumentul lui Aleksandr Soljenițîn, înaugurat la Moscova anul trecut/ Foto: ura.ru

Candidatura scriitorului Aleksandr Soljenițîn pentru Premiul Nobel a fost depusă, pentru prima dată, în 1969, de către doi profesori de la Universitatea Berkeley din California – Yakov Malkiel și Denzel Carr, se arată în documentele desecretizate de Academia Suedeză, după 50 de ani de păstrare.

Într-unul dintre aceste documente, se afirmă că Soljenițîn merită distins cu un premiu de prestigiu pentru întreaga lui operă: ”Colosalele dileme ale timpului nostru – individ versus societate, libertate versus cooperare, fantezie fără margini versus planificare minuțioasă, milă versus constrângere – traversează principalele lui lucrări”, scria, la acea dată, Malkiel. Experții l-au numit pe Sojenițîn ”o mare personalitate” și ”un adevărat maestru al prozei ruse”.

Comitetul Nobel a susținut această caracterizare. Traducerea în engleză a romanului său pe o importantă temă socială a fost catalogată drept ”una dintre cele mai remarcabile evenimente din literatura europeană”.

Lui Soljenițîn i-a fost decernat Premiul Nobel pentru literatură, un an mai târziu. La 8 octombrie 1970, el l-a primit ”pentru puterea morală, preluată din tradiția măreței literaturi ruse”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875061