Hot News
Germania va preda Rusiei date privind prizonierii sovietici
04/03
Guvernul rus interzice, temporar, exportul de produse medicale
04/03

Lavrov: Trump a acceptat propunerea lui Putin

Foto: Reuters

Liderul american, Donald Trump, a fost de acord cu organizarea unui summit al liderilor celor cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, reuniune la nivel înalt propusă de președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, citat de RT.ru.

”Inițiativa a fost susținută de președintele Franței, de președintele Chinei și, iată, foarte recent, președintele Trump a confirmat că acceptă și că susține această propunere”, a spus ministrul rus.

”Agenda de lucru, așa cum o vedem noi, constă în necesitatea realizării responsabilității deosebite ce revine acestor cinci state pentru păstrarea păcii și securității mondiale, așa cum stă scris în statutul ONU. Este ceva mult mai larg decât chestiunile legate de dezarmare. Este vorba și despre conflictele regionale și de noile provocări – precum terorismul internațional, traficul cu narcotice, alte forme ale crimei organizate, comerțul cu carne vie, migrația, noile tehnologii, ce pot scăpa de sub control, completând, astfel, lista amenințărilor aducătoare de moarte care planează asupra omenirii”, a detaliat șeful MAE rus, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

În acest context, Lavrov a amintit că, potrivit lui Putin, ”cei cinci” nu reprezintă vreun club exclusivist care poate rezolva pentru toți ceilalți problemele omenirii sau care poate să impună abordările lui. Nu, sunt exact acele ”state care pot juca rol de lideri în mobilizarea întregii comunități internaționale pentru o acțiune colectivă, pentru unitate, nu pentru confruntare”.

”Este vorba despre supraviețuirea omenirii. Pentru prima dată, după mulți ani, experții încep să vorbească despre posibilitatea unui război rece. Președinții URSS și SUA, Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan au făcut, la timpul lor, o declarație, potrivit căreia nu pot exista învingători într-un război nuclear și, de aceea, nu trebuie permis un astfel de conflict. Rusia propune repetarea acelei declarații, dar, încă nu a primit răspuns din partea Statelor Unite”, a adăugat Lavrov.

Ministrul rus și-a exprimat, totodată, speranța că problema va fi dezbătută la viitorul summit. Deși, unde și când s-ar putea el desfășura nu se știe, deocamdată. Momentul și locul se află în proces de convenire, a spus Lavrov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093