Hot News
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944-1945. Dezvoltarea cooperării sovieto-române, în luptele pentru eliberarea Ungariei (XVIII)
17/03
Până la Paște, ”Aeroflot” își anulează zborurile pe ruta Moscova-București-Moscova
17/03

MAE rus a amintit de aniversarea referendumului istoric din Crimeea

Martie 2014. Primăvara crimeeană. ”Crimeea e a noastră!”/ Foto: TASS

Luni, 16 martie, s-a sărbătorit împlinirea a șase ani de la votul privind reintrarea Crimeii în componența Rusiei. La referendum, majoritatea absolută a locuitorilor a susținut această decizie, a amintit MAE rus, într-o postare pe contul său oficial de pe rețeaua socială Twitter.

”La 16 martie 2014, prin votul lor exprimat la referendum, locuitorii Crimeii au făcut o alegere istorică – #Crimeea și #Rusia împreună pentru totdeauna! Pentru asta s-a pronunțat majoritatea absolută a locuitorilor peninsulei (96,77% din voturi, la o participare de peste 83%)”, se precizează în comunicat.

Pe baza liberei exprimări a voinței populare , Crimeea a fost acceptată în componența Federației Ruse, ca parte integrantă a acesteia. Referendumul a avut loc în conformitate cu dreptul internațional și a devenit triumful suprem al democrației.

În toamna anului 2013, în Ucraina a izbucnit o criză politică. Ea a atins punctul maxim în februarie 2014, cu vărsarea de sânge de la Kiev și demisia președintelui în exercițiu, Viktor Ianukovici. Noua putere a afișat sentimente rusofobe. Sub semnul întrebării a fost și viața oamenilor. Autoritățile peninsulei nu au avut altă soluție decât să solicite ajutorul Rusiei, rugând-o să analizeze posibilitatea intrării de noi teritorii în componența ei.

• „Crimeea este o poveste inedită, este cel mai înalt exemplu de democrație care ar putea fi. Oamenii au luptat mult timp pentru dreptul lor” (purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, într-un interviu pentru Radio KP, mai 2017).

• Peste 50 de observatori internaționali din 21 de țări, precum și 1240 de reprezentanți ai organizațiilor locale au fost prezenți la vot și au lăudat pregătirea și desfășurarea referendumului în Crimeea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875108