Hot News
Corneliu Vlad: Triunghiul mondial al puterii și sfidarea pandemiei
23/04
În Rusia, a scăzut ritmul de infectare cu noul virus
24/04

MAE: Noul virus a agravat contradicțiile între centrele mondiale de influență. Se cere o înnoire a politici externe a Rusiei

Serghei Riabkov, vice-ministru de externe al Rusiei/ Foto: RIA Novosti

Pandemia de coronavirus a agravat contradicțiile existente între centrele mondiale de influență, a apreciat vice-ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, citat de RIA Novosti.

”Observăm cum, pe măsura formării noii ordini mondiale, se agravează concurența între centrele de influență, se agravează lupta pentru viitorul leadership. Din păcate, noul coronavirus nu numai că nu a netezit acest proces, ci mai degrabă l-a accelerat și l-a întărit”, a spus Riabkov, la prezentarea raportului ”Apărarea păcii, a Pământului, a libertății de alegere, pentru toate țările. Noi idei pentru politica externă a Rusiei”.

Potrivit diplomatului, forța militară ”joacă un rol tot mai mare în relațiile internaționale, pe fondul slăbirii și distrugerii instituțiilor internaționale ale guvernării globale și ale regimului de control al armelor, instituții care au trecut, deja, testul timpului”. ”Subliniez, o dată în plus, că, după părerea noastră, pandemia de Covid-19 va întări aceste tendințe, acționând ca un catalizator al acestora. Toate acestea reclamă un răspuns politico-diplomatic la provocările mondiale, sporesc nevoia obiectivă de eforturi comune ale jucătorilor internaționali cheie, pentru depășirea lor”, a subliniat Riabkov.

Raportul a fost elaborat de Școala Superioară de Economie din Moscova, sub egida Ministerului de Externe al Rusiei și cu sprijinul Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat, al Consiliului pentru politică externă și de apărare și al revistei ”Rusia în politica globală”.

Autorii documentului precizează că raportul vine să justifice necesitatea unei înnoiri conceptuale a politicii externe a Rusiei, în condițiile accelerării brutale a proceselor internaționale, agravării multor contradicții, în legătură cu pandemia de coronavirus și criza economică provocată de răspândirea noului virus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875114