Hot News
Vaccin anti-Covid. Cum decurg testele clinice
25/06
Votul constituțional. Se încearcă ”un atac din exterior”
26/06

Senatorul rus: De ce s-au retras SUA din Tratatul INF

Rachetele sovietice și americane cu raza medie și mai scurtă de acțiune supuse lichidării conform Tratatului INF din 1987

Șeful comisiei senatoriale pentru interacțiune cu mass-media și politică informațională, Aleksei Pușkov, a explicat motivul pentru care Statele Unite s-au retras din Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF), după ce emisarul special al SUA pentru controlul armelor, Marshall Bellingslea, a anunțat că Washingtonul nu vede variante pentru instituirea unui moratoriu în privința desfășurării în Europa a rachetelor, interzisă de respectivul tratat.

Foto: Revista ”Russkaia Mîsl”

Pușkov a apreciat că acest rezultat era de așteptat, pentru că, de fapt, acesta a și fost motivul retragerii SUA din tratat. Dar, spune senatorul rus, țările Europene riscă, în situația creată, să ”ajungă ostaticii Statelor Unite”.

”A fost ceva la care trebuia să ne așteptăm: de aceea,
SUA s-au și retras din INF. Europenii au făcut jocurile SUA, iar acum riscă să ajungă ostaticii lor, așa cum s-a întâmplat în timpul crizei rachetelor din anii ’80”, a apreciat Pușkov, într-o postare pe Twitter.

Statele Unite s-au retras din INF anul trecut, acuzând Rusia că încalcă prevederile tratatului. Moscova a respins aceste acuzații și a fost dispusă să prezinte racheta care a ridicat semne de întrebare și să dezbată subiectul, dar Washingtonul nu a ieșit în întâmpinare, retrăgându-se din tratat în mod unilateral.

La rândul său, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Moscova nu are nimic împotrivă ca, în discuțiile cu SUA privind stabilitatea strategică, să fie atrase și alte țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091