Hot News
Votul constituțional. Se încearcă ”un atac din exterior”
26/06
Peskov a amintit Ambasadei SUA că paradele gay sunt interzise în Rusia
26/06

MAE rus: SUA pot încălca Actul fondator Rusia-NATO

Foto: EPA-EFE

Moscova urmărește informațiile privind redislocarea unei părți a contingentului american din Germania în Polonia. Potrivit vice-ministrului rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Grușko, nu este exclus ca Washingtonul să încalce Actul fondator Rusia-NATO, relatează ”Rossiiskaia Gazeta”.

”Urmărim cu atenție anunțurile făcute la Washington privind o posibilă redislocare a unei părți a contingentului american din Germania în Polonia… Firește că vom privi toate acestea nu doar din punctul de vedere al consecințelor militare pentru securitatea regională – ținând cont de interesele legitime ale Rusiei și a aliaților noștri, în primul rând a Belarusului – dar și din unghiul respectării prevederilor fundamentale ale Actului fondator Rusia-NATO”, a arătat deputatul, citat de RIA Novosti.

Grușko a amintit, de asemenea, că actul mai sus menționat obligă, printre altele, Alianța să se abțină de la a amplasa suplimentar forțe militare consistente. Potrivit vice-ministrului rus, Statele Unite pot încălca acest document, ținând cont de faptul că, în ultimul timp, americanii încalcă metodic ”toate alte baze materiale ale securității militare în Europa”. Este vorba inclusiv de retragerea Washingtonului din Tratatul privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune, Tratatul Cer Deschis dar și de subminarea, de către partea americană, a ratificării acordului de adaptare a Tratatului privind armele convenționale din Europa (СFE).

În acest sens, Moscova este pregătită, în caz de necesitate, să adopte toate măsurile ce se impun pentru asigurarea intereselor ei legitime vizând capacitatea de apărare și de securitate, a subliniat diplomatul.

”Rossiiskaia Gazeta” amintește că președintele Statelor Unite a promis să reducă numărul militarilor americani din Germania până la 25.000 de oameni, adică la jumătate. Liderul de la Casa Albă a explicat acest lucru prin faptul că partea germană a întârziat plățile către NATO. În aceste condiții, Varșovia a anunțat că este dispusă să finanțeze prezența trupelor americane pe teritoriul ei și a propus SUA să-și desfășoare în Polonia o divizie de tancuri și blindate cu titlu permanent, asumându-și cheltuieli în valoare de 1,5-2 miliarde de dolari. RG menționează că Varșovia și-a formulat propunerea în afara NATO, în ordine bilaterală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875033