Hot News
Duma de Stat: Îndemnurile la înstrăinarea de teritorii vor fi pedepsite
16/07
Aleksandr Grușko: Sistemele antirachetă americane din Polonia și din România agravează situația în Europa
17/07

Senatorul Aleksei Pușkov: Gorbaciov a mers conștient la ”capitulare geopolitică”

Aleksei Puskov

Senatorul și publicistul Aleksei Pușkov/ Foto: RIA Novosti

Președintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a mers conștient la ”capitulare geopolitică”, permițând Germaniei unificate să adere la Alianța Nord-Atlantică.

Este punctul de vedere al senatorului rus Aleksei Pușkov, potrivit căruia, în acea perioadă, Gorbaciov avea toate oportunitățile să ceară statut de neutralitate pentru noul stat, relatează ”Rossiiskaia Gazeta”.

”Gorbaciov putea, cel puțin, să impună niște condiții, ca să nu mai vorbim că ar fi putut să ceară statut de neutralitate pentru noua Germanie. Dar, el pășise, deja, pe calea capitulării geopolitice și, probabil, era mai interesat de obținerea Premiului Nobel pentru Pace decât de interesele naționale ale țării sale”, a scris Pușkov pe canalul său Telegram.

Așa a comentat șeful Comisiei senatoriale pentru politică informațională și conlucrare cu mass-media declarația purtătorului de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seiberg, care a afirmat că Gorbaciov ”și-a dat acordul, în ultimul moment, pentru ca Germania unificată să devină membru NATO”.

De asemenea, Pușkov a atras atenția asupra faptului că, pe lângă problema statutului de membru al Alianței Nord-Atlantice, Gorbaciov a dispus evacuarea trupelor sovietice aflate în Germania pe baze legale. Într-un final, în octombrie 1990, președintele URSS și-a atins scopul și a obținut ”multdoritul premiu pentru servicii aduse alianței occidentale”.

Senatorul a adăugat că secretarul Comitetului Central al PCUS și fostul ambasador al URSS în RFG, Valentin Falin, a încercat să-l convingă pe președintele sovietic să nu cedeze în fața occidentalilor, dar, Gorbaciov nu a ținut cont de părerea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097