Hot News
Deputat al Radei: În Ucraina se pune la cale o lovitură de stat
16/08
Trump și-a anunțat dorința de a se întâlni cu Putin
16/08

În Rusia a fost dezvăluit planul Occidentului pentru Belarus

Foto: RIA Novosti

Deputatul rus Leonid Kalașnikov a apreciat că Occidentul dorește să folosească Belarusul ca avanpost pentru a rezolva o dată pentru totdeauna problema rusă, relatează agenția Rambler.ru.

”Atât Putin, cât și Lukașenko sunt pe deplin conștienți de faptul că acea forță care încearcă să-l dea jos pe Lukașenko – o forță pro-occidentală, de o ostilitate evidentă față de Rusia – are o singură misiune… Și ea are nevoie de un avanpost – am în vedere Belarusul – pentru a folosi acest avanpost, în sens militar, dar și politic, împotriva Rusiei”, a explicat politicianul, comentând convorbirea telefonică avută sâmbătă de președintele Vladimir Putin cu Aleksandr Lukașenko.

Potrivit parlamentarului rus, relațiile unionale dintre Moscova și Minsk au fost mereu la înălțime, dar ”turbulențele” observate acum în republică fac rău acestor relații.

La rândul său, analistul israelian Yaakov Kedmi, fost șef al serviciului secret ”Nativ”, a afirmat că Washingtonul, Varșovia și Kievul au încercat, în Belarus, să repete scenariul ucrainean din 2014. Expertul israelian, pentru care Belarusul nu este o țară străină (bunicul său a locuit la Katîn, bunica fiind din Liahovici), a caracterizat această republică drept ”un stat post-sovietic care a reușit să păstreze toate elementele pozitive ale trecutului sovietic”.

În opinia lui Kedmi, Lukașenko poartă el însuși o mare parte din vină pentru situația dată. ”Lukașenko a fost convins că Rusia nu va avea încotro și a decis să se joace puțin cu tovarășii occidentali care i-au dat de înțeles că, dacă va fi ascultător, îi vor ierta toate păcatele”, crede analistul israelian.

Kedmi este de părere că afirmațiile negative ale lui Lukașenko la adresa Rusiei, tentativele lui de a cocheta cu Occidentul, i-au determina pe mulți din Vest să gândească: De ce să nu repetăm varianta ucraineană?

”Și au început să o repete, după toate principalele puncte. Respectiv, orientarea spre demonstrații a tineretului exaltat și infantil, care nu știe și nu înțelege nimic, organizarea anumitor grupuri. În acest context, s-au ivit și tovarășii ucraineni care au planificat o operațiune specială idioată (cu permisiunea SUA) – ”operațiunea cu 33 de viteji, presupuși membri ai companiei Wagner” (“33 de viteji” figurează în ”Poveștea țarului Saltan” de A.Pușkin – n.r.), a explicat Kedmi.

El spune că agenții profesioniști din serviciile speciale ”au realizat imediat că este vorba despre un fals”. Iar președintele Belarusului nu a înțeles că ”a fost păcălit ca un fraier”. Țările adversare Rusiei au îngropat și ultima șansă a lui Lukașenko de a trece în tabăra lor. În același timp, l-au împins pe Lukașenko în direcția Rusiei. Și așa a nimerit Occidentul în ”capcana Moscovei”.

”Au decis, în Occident, să pună în scenă varianta belarusă, dar singuri au intrat în colț, la fel ca și Lukașenko. Ce se va întâmpla acum? Acum, ei trebuie să apere opoziția, să impună sancțiuni. Trebuie să-și salveze onoarea. Impunând sancțiuni, ei împing autoritățile Republicii Belarus spre Rusia”, a insistat Yaakov Kedmi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875087