Hot News
File de istorie. Viaceslav Nikonov: Pact (I-V)
06/09
Șoigu a avertizat că NATO pregătește atacuri cu rachete asupra Rusiei (VIDEO)
07/09

Zaharova a acuzat Berlinul de tărăgănarea anchetei în cazul Navalnîi

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus/ Foto: REGNUM

Deocamdată, Moscova nu este convinsă că în Germania nu se face un joc dublu, a declarat reprezentata oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, comentând declarația șefului diplomației de la Berlin, Haiko Maas, referitoare la situația creată în jurul bloggerului rus Aleksei Navalnîi, scrie RIA Novosti.

Într-o intervenție anterioară, Maas a amenințat Rusia cu ”o reacție” din partea Germaniei și a partenerilor ei, dacă Moscova nu va oferi ”explicații” legate de situația cu Navalnîi. Berlinul consideră că acesta a fost otrăvit și ”își pune speranțele” în dezlegarea acestei ”grave infracțiuni”. Potrivit ministrului, dacă autoritățile ruse nu au nici o legătură cu acest atentat, ele ”trebuie să fie interesate să demonstreze acest lucru prin fapte”.

Zaharova a estimat că este în interesul Berlinului să răspundă operativ la solicitarea Procuraturii Generale a Rusiei, trimisă factorilor de răspundere din Germania încă din 27 august.

«Unde este acea ”urgență” asupra căreia tot insistați? Partea germană este cea care cam duce lipsă de așa ceva, dacă judecăm după declarațiile Departamentului de resort al justiției de la Berlin, care abia acum ”studiază solicitarea, iar soluția de aprobare va fi adoptată, în caz de necesitate, cu acordul organelor federale competente”. Prin netrimiterea unui răspuns, Berlinul frânează procesul de investigație, cerut tot de el cu atâta insistență. Să fie intenționat?»

Rusia, a subliniat Zaharova, este gata să colaboreze cu Berlinul, ”24 de ore din 24”.

Bloggerul Aleksei Navalnîi a fost spitalizat la 20 august, la Omsk, după ce i s-a făcut rău în avion, amintește RIA Novosti. Pe baza analizelor efectuate, medicii locali au pus ca diagnostic – modificare a zahărului din sânge, ca urmare a unei tulburări metabolice. Care a fost cauza nu este clar, dar  în probele de sângele și de urină ale lui Navalnîi nu s-a găsit otravă, potrivit specialiștilor de la Omsk.

Mai mult, medicul-șef al Spitalului de urgență nr.1 din Omsk, unde Navalnîi a fost tratat, Aleksandr Murahovski, a declarat că, la internarea pacientului, diagnosticul ”otrăvire” a fost cel principal, dar analizele de laborator nu au confirmat această ipoteză. La 22 august, Navalnîi a fost transferat, cu avionul, la Berlin, unde, la începutul lunii septembrie, Guvernul german a afirmat că politicianul ar fi fost otrăvit cu substanța ”Noviciok”. Imediat, Kremlinul a anunțat că partea rusă nu a fost informată separat în legătură cu aceste concluzii, iar MAE rus a subliniat că Moscova așteaptă din partea autorităților germane răspuns la solicitarea oficială legată de această situație.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Berlinul ignoră solicitările oficiale cu rugămintea de a prezenta date ”ca răspuns la solicitările concrete” ale Procuraturii Generale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875075