Hot News
Lavrov, despre „marea greșeală” a Occidentului în relațiile cu Rusia
20/09
Kosaciov: SUA nu văd rostul ONU, pe mai departe
20/09

”Un nou tip de armă strategică”. Putin, despre sistemul ”Avangard”

Cu ocazia Zilei Armurierului, președintele Vladimir Putin l-a felicitat pe autorul sistemului hipersonic de rachetă ”Avangard”, Herbert Efremov/ Foto: russian.rt.com

Sistemul hipersonic rusesc ”Avangard” reprezintă ”un nou tip de armă strategică”, a declarat președintele Vladimir Putin într-o discuție cu autorul ideii acestui sistem, Herbert Efremov. Șeful statului a arătat, de asemenea, că, pentru prima dată în istorie, țara dispune de cele mai moderne tipuri de arme, ce depășesc ”prin forță, putere, viteză și precizie” tot ceea ce a existat și există astăzi în lume, pe acest segment, relatează RT.

Rusia deține cele mai moderne tipuri de arme, net superioare, prin caracteristicile lor,  realizărilor altor țări, a spus președintele Rusiei, Vladimir Putin, într-o discuție cu directorul general onorific al Complexului industrial de apărare ”NPO Mașinostroenie” (Centrala de Știință și Producție pentru Construcția de Mașini-Unelte – n.r.), Herbert Efremov.

”Am spus-o nu o dată că, decenii la rând, am fost mereu nevoiți să fim în rolul celui care ajunge din urmă. Știți foarte bine acest lucru. Așa a fost și pentru arma nucleară, apoi, pentru aviația strategică cu rază lungă de acțiune, după care, și pentru tehnica de rachete intercontinentale, adică pentru ceea ce specialiștii numesc vehicule de livrare”, a arătat Putin.

Președintele a subliniat că o astfel de conjunctură punea țara într-o situație dificilă și periculoasă. După cum a afirmat Putin, în anumite momente, Rusia a fost amenințată, ”dar nu avea cu ce să răspundă”. Acum, însă, lucrurile s-au schimbat.

”Pentru prima dată în istoria noastră modernă, Rusia dispune de cele mai moderne tipuri de arme, net superioare prin forță, putere, viteză, și foarte important, prin precizie, față de tot ce a existat și există la ora actuală. Astfel de arme nu mai are nimeni în lume, cel puțin deocamdată”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Președintele l-a felicitat pe Efremov – un renumit constructor de rachete și de tehnologie spațială – cu prilejul Zilei Armurierului. De asemenea, Putin l-a decorat pe specialist cu Ordinul Sfântului Apostol Andrei cu săbii pentru servicii extraordinare aduse dezvoltării industriei de rachete și spațiale, pentru consolidarea capacității de apărare a țării. Șeful statului a arătat că Efremov a fost autorul ideii care, mai târziu, a adus la viață sistemul hipersonic ”Avangard”.

Putin a evidențiat acest sistem din rândul altor realizări avansate ale industriei ruse de apărare, catalogând ”Avangard” drept ”noul tip de armă strategică”. Șeful statului a amintit că Rusia a fost nevoită să înceapă să lucreze la  arma hipersonică după retragerea SUA din Tratatul privind limitarea sistemelor de apărare antirachetă.

Conform condițiile prevăzute în acest acord, încheiat în 1972, de SUA și de URSS, părțile se angajau să limiteze crearea și desfășurarea de sisteme de apărare antirachetă cu lansare din mare, din aer, din cosmos și de la sol. În decembrie 2001, administrația George Bush jr. a anunțat retragerea SUA din tratatul care a mai fost valabil încă jumătate de an, până în iunie 2002.

”Retragerea, în 2002, a Statelor Unite din Tratatul privind apărarea antirachetă, a determinat Rusia să treacă la dezvoltarea armei hipersonice. Trebuia să dezvoltăm o astfel de armă ca răspuns la desfășurarea, de către SUA, a sistemului strategic de apărare antirachetă, care, în perspectivă, ar fi fost capabil să neutralizeze, să reducă, practic, la zero potențialul nostru nuclear”, a explicat președintele, adăugând că, prin munca sa, Herbert Efremov și colegii lui au reușit ca acest lucru să fie evitat.

”În acest sens, încă din 2004 am demarat amplul efort de realizare a ideilor dumneavoastră, fapt despre care, pentru că veni vorba, i-am avertizat pe toți; eu am vorbit public pe acest subiect. Se pare, însă, că atunci nu ne-a crezut nimeni, considerând că nu suntem în stare de așa ceva”, a continuat președintele.

Liderul de la Kremlin a menționat că, în decembrie 2018, a fost efectuată ultima lansare care a marcat încheierea programului de testare. «Începând din decembrie 2019, știți asta, primul regiment de rachete cu destinație strategică, echipat cu sistemul ”Avangard” a intrat în dotarea armatei», i s-a adresat Putin lui Efremov.

RT amintește că ”Avangard” reprezintă un sistem strategic cu rachetă balistică intercontinentală. Tehnologiile folosite în acest sistem permit efectuarea de zboruri în straturile dense ale atmosferei, la viteze hipersonice, fără ca sistemul cu aripi să-și piardă capacitatea de manevră. Președintele Putin a vorbit despre dezvoltarea acestui sistem și despre caracteristicile lui, pentru prima dată, în martie 2018. În mesajul său adresat Parlamentului, el a relatat că, pentru ”Avangard”, au fost folosite cele mai noi materiale compozite, ce pot rezista la temperaturi ridicate.

După cum a explicat, atunci, Președintele, racheta se îndreaptă spre țintă ”ca un meteorit, ca o minge de foc”, efectuând manevre largi, ceea ce face proiectul invincibil pentru orice mijloace de apărare antirachetă și antiaeriană.

Adăugăm că, pe lângă ”Avangard”, Putin a menționat în discursul respectiv și despre crearea sistemelor hipersonice de rachete ”Kinjal” și ”Sarmat”, a sistemului robotic maritim ”Poseidon”, a rachetei de croazieră ”Burevestnik” și a complexului laser ”Peresvet”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875178