Hot News
Ministerul Rus de Externe a anunțat măsuri de răspuns împotriva țărilor UE datorită cazului Navalnîi
23/12
CSI, la ceas de bilanț: Un an greu, dar mergem înainte
23/12

Rusia a trimis 300 de instructori militari în CAF, pe fondul unei tentative de rebeliune

O imagine din Republica Centrafricană (CAF)/ Foto: ZUMA/ TASS

Rusia a trimis 300 de instructori militari în Republica Centrafricană (CAF), în legătură cu întărirea forțelor rebele. Acestea au lansat o ofensivă asupra capitalei republicii, în care urmează să aibă loc alegerile prezidențiale.

Ministerul Rus de Externe a anunțat că Moscova a trimis 300 de instructori militari în Republica Centrafricană ”pentru a instrui personalul armatei naționale”. Comitetul Consiliului de Securitate al ONU a fost notificat în acest sens, a adăugat serviciul diplomatic rus.

”Rusia, în cadrul acordării asistenței Bangui în consolidarea capacității de apărare a Republicii Centrafricane, a răspuns prompt cererii conducerii acesteia și a trimis încă 300 de instructori pentru a instrui personalul militar al armatei naționale”, se menționează în comunicat.

Ministerul a adăugat că ”pentru a respinge atacul grupărilor armate ilegale, este este pus în acțiune contingentul Misiunii multidisciplinare de stabilizare a ONU din RCA (MONUSCA)”, care cooperează îndeaproape cu unitățile armatei republicane. În plus, se rezolvă problema transferării unei părți a forțelor de menținere a păcii din misiunea ONU în Sudanul de Sud, precum și a militarilor din Rwanda.

Acțiunile rebelilor din CAF s-au intensificat pe fondul viitoarelor alegeri prezidențiale și parlamentare din republică, programate pentru 27 decembrie. Săptămâna trecută, trei grupări rebele armate din CAF s-au unit pentru a forma Coaliția anti-guvernamentală a ”Patrioților pentru Schimbare”, care are ca scop împiedicarea președintelui de a fi reales pentru un al doilea mandat. Aceștia au lansat o ofensivă asupra capitalei Bangui.

În ajun, reprezentantul oficial al guvernului din CAF, Anj Maxim Kazagi, a declarat ziarului Le Figaro că Rusia a trimis ”câteva sute de militari” și echipamente grele în republică. Cu toate acestea, ambasadorul rus în CAF, Vladimir Titorenko, a dezmințit aceste informații. ”Aici lucrează instructori care pregătesc armata CAF, la cererea guvernului acestei țări. Periodic, acești militari se rotesc. Și acest lucru este bine cunoscut atât de Consiliul de Securitate al ONU, cât și de întreaga comunitate mondială ”, a spus el.

Guvernul CAF l-a acuzat pe fostul președinte François Bozize, care a fost răsturnat în 2013, de tentativă de lovitură de stat. Curtea Constituțională a republicii a interzis fostului președinte să candideze la alegerile din 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048