Hot News
Maia Sandu vrea relații bune cu Rusia
16/01
Siluanov a comentat decizia S&P de menținere a ratingului Rusiei
16/01

Din cronica cuceririlor spațiale sovietice: O premieră cosmică din 16 ianuarie 1969

Foto: mk.ru

În ziua de 16 ianuarie 1969, două nave spațiale sovietice, Soiuz-4 și Soiuz-5, au realizat o joncțiune pe orbita circumterestră.

A fost prima joncțiune din lume a două nave spațiale pilotate. În timpul joncțiunii, nava activă a fost Soiuz-4, al cărei nod de joncțiune a fost echipată cu un pivot, iar cel al navei a Soiuz-5, cu un con. La rotația a 35-a, cosmonauții Evgheni Hrunov și Aleksei Eliseev au ieșit în spațiu deschis, din nava Soiuz-5 și au trecut în nava Soiuz-4.

Cosmonauții, participanți la prima joncțiune din spațiu (de la dreapta la stânga): Boris Volînov, Vladimir Șatalov, Evgheni Hrunov și Aleksei Eliseev/ Foto: roskosmos.ru

Această trecere a făcut parte din pregătirile pentru zborul spre Lună preconizat. După joncțiune, Agenția TASS a anunțat că a fost creată, pentru prima dată pe orbită, o stație spațială experimentală, cu patru cosmonauți la bord.

Ulterior, în istoria cosmonauticii ruse, acest zbor a început să fie considerat ca o etapă în drumul către crearea stațiilor orbitale pe termen lung de tipul ”Saliut”, ”Mir” și ISS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052