Hot News
Lavrov: Rusia și-ar putea revizui decizia privind retragerea din Tratatul Cer Deschis
03/02
Zaharova: Occidentul nu are nevoie de motive pentru a sancționa Rusia
03/02

Declarația MAE rus despre activitatea monopolurilor americane de internet

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei/ Foto: iz.ru

Susținem Declarația Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse în legătură cu încălcarea principiului libertății de exprimare de către companiile americane de internet globale.

Acțiunile restrictive întreprinse de administrația celor mai mari rețele sociale americane în privința conținutului postat pe platformele lor au dat o lovitură sistemului democratic de valori și arhitecturii informaționale internaționale.

A admite cenzurarea arbitrară și netransparentă a conținutului media de către platformele digitale, în absența unor hotărâri judecătorești de rigoare, pune sub semnul întrebării problema funcției statului, ca garant al îndeplinirii obligațiilor internaționale, de a asigura libertatea de exprimare de către subiecții aflați sub jurisdicția lui.

Au fost încălcate prevederile Pactului Internațional privind Drepturile Civile și Politice, ale Actului Final de la Helsinki și ale unei serii întregi de alte decizii ale OSCE, documente pe care Statele Unite le-au semnat.

Precedentul creat demonstrează că giganții americani din domeniul tehnologiei informațiilor (IT) sunt în stare să modeleze în mod independent, fără nici un impediment, infrastructura modernă de comunicații în interesele propriilor corporații și ale ”curatorilor” lor, cu ignorarea normelor fundamentele democratice și etice. Prin urmare, comunitatea internațională se confruntă cu provocările neputinței totale de a controla spațiul informațional și de a apăra datele personale, acumulate de rețelele sociale.

Constatăm răspândirea la scară largă a ”fake-urilor” despre Rusia, de către platformele digitale americane, ce reproduc în mod sistematic conținut provocator, difuzat, la rândul său, în mod coordonat, de ambasada SUA la Moscova. Reprezentantului ei, convocat la MAE Rus, la data de 27 ianuarie anul curent, i-a fost înmânată o nouă de protest cu avertismentul că partea rusă își rezervă dreptul la măsuri de răspuns.

De mai mulți ani, pe platformele internaționale de profil se discută despre riscurile pe care monopolul deținut pe piața media de giganții americani în IT le prezintă pentru o comunicare liberă și pentru respectarea drepturilor omului. Dar orice încercări de a înăspri regulile de reglementare a rețelelor sociale se lovesc de opoziția colegilor occidentali și sunt clasificate drept ”atacuri la adresa libertății de exprimare”.

Este evident că sfera media trebuie supusă reglementării și codificării. Trebuie stabilit un dialog constructiv, cu toate părțile interesate, cu scopul de a mobiliza eforturile în vederea elaborării și consfințirii prin documente internaționale a unor cerințe clar formulate pentru transparența politicii de moderare a conținutului de către rețelele sociale.

Se impune necesitatea unei colaborări pe fondul problemei în structurile internaționale de profil, în primul rând în cadrul ONU, al Consiliului Europei și al OSCE.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874969