Hot News
Wienerzeitung: ”Sputnik V” a provocat un dublu șoc în Europa
16/02
Corneliu Vlad: Relația Rusia-UE, s-a adâncit clivajul. Încă o data, despre vizita lui Borrel la Moscova
16/02

Relații cu Rusia. Țările Baltice: Unii pro-dialog, alții pro-sancțiuni

Ministrul Afacerilor Externe din Finlanda, Pekka Haavisto/ Foto: sm-news.ru

Finlanda, Lituania și Estonia – trei țări, cu abordări diferite privind relațiile cu Rusia. Dacă Finlanda consideră că Uniunea Europeană trebuie să-și normalizeze relațiile cu Moscova, iar Lituania este de părere că dialogul este necesar, Estonia crede că, la nivel de UE, se impune elaborarea unei politici de sancțiuni împotriva Moscovei.

Normalizarea relațiilor cu Rusia este în interesul Uniunii Europene, a apreciat ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, după recenta întrevedere cu omologul său de la Moscova, Serghei Lavrov. ”Sunt absolut de acord cu domnul Lavrov că este în interesul mediului de afaceri, al economiei și antreprenoriatului ca relațiile dintre UE și Rusia să fie normalizate”, a subliniat oficialul finlandez.

La rândul său, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, consideră că dialogul cu Rusia este necesar, că el trebuie continuat. Iar asta deoarece, după cum a precizat el, în relațiile bilaterale sunt chestiuni ce trebuie rezolvate și ”nu neapărat la cel mai înalt nivel politic”.

Explicându-se, el a prezentat situația referitoare la înmânarea scrisorilor de acreditare de către ambasadorul Rusiei, Aleksei Isakov. ”Întâlnirea noastră a durat 45 de mine. A fost o discuție interesantă. Nu se întâmplă prea des ca un președinte să acorde atâta timp unei discuții cu ambasadorul unei țări străine”, a subliniat Nauseda.

În ceea ce privește Estonia, Parlamentul acestei țări a adoptat, la începutul săptămânii, o declarație în apărarea drepturilor cetățenești în Rusia, cerând UE să elaboreze o politică de sancțiuni anti-ruse.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875122