Hot News
Maria Zaharova: Rusia nu vrea ruperea relațiilor cu UE
19/02
Petre Romoșan: Război la Marea Neagră?
19/02

SUA au determinat Iranul să adere la EAES

Președintele Vladimir Putin și liderul iranian Hassan Rouhani/ Foto: kremlin.ru

Aderarea Iranului la Uniunea Economică Eurasiatică (EAES) va schimba în mod considerabil aspectul geopolitic și economic al regiunii, scrie agenția Rosbalt.

Iranul a demarat negocieri privind aderarea sa la EAES, bloc ce reunește Rusia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Armenia. Decizia Teheranului pare surprinzătoare. Privind, însă, prin prisma situației în care se află Iranul, lucrurile devin logice: Teheranul are nevoie de un fel de ”umbrelă” de securitate și de oportunități comerciale și economice extinse pe fondul presiunii politicii de sancțiuni promovate de SUA și de alții ca ele împotriva Iranului, dar și al prognozelor pesimiste privind viitorul afacerii nucleare, distruse de Washington.

Cu alte cuvinte, americanii singuri au împins Teheranul să adere la această ”Uniune post-sovietică a celor cinci” unde conduce, desigur, Moscova.

Cât timp vor dura negocierile și cum vor evolua ele este greu de spus. Dar statutul de membru va oferi Iranului mari avantaje. Pe lângă unele garanții de securitate și deschiderea de noi piețe de desfacere, această aderare va crea o contrapondere la politica de sancțiuni a Washingtonului: orice colaborare economică strânsă conduce, de regulă, la o cooperare politică strânsă.

În același timp, însăși EAES are nevoie de Iran. În primul rând, Rusia va fi tentată să calce America pe bătături, mici sau mari. În al doilea rând, Iranul va crește atractivitatea EAES și a rolului ei la nivel internațional; granițele Uniunii se vor extinde până la Golful Persic, ceea ce înseamnă o schimbare a situației geopolitice din Orientul Mijlociu. În al treilea rând, chiar dacă economia Iranului a suferit puternic din cauza sancțiunilor occidentale, ea rămâne una dintre cele mai mari din Asia de Vest, dar și din OPEC.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091