Hot News
În Cehia, vaccinul ”Sputnik V” s-a dovedit a fi mai popular decât AstraZeneca și Moderna
14/05
În Rusia se cere demolarea monumentelor dedicate cehilor albi
15/05

”Planul Ucrainei este lipsit de perspectivă”: ce ascude declarația de susținere a Acordurilor de la Minsk a lui Guterres

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres/ Foto: AFP

Organizația Națiunilor Unite se pronunță în favoarea menținerii formatului Normandia sub forma lui actuală și pentru îndeplinirea Acordurilor de la Minsk privind rezolvarea conflictului din Donbass, a declarat Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, la întâlnirea cu mass-media ruse, relatează RT.

Declarația vine în contextul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit, anterior, despre necesitatea modificării Acordurilor de la Minsk și a includerii de noi ”mari jucători” în negocierile din ”formatul Normandia” (Franța, Germania, Rusia și Ucraina, n.r.).

”Susținem cu fermitate Acordurile de la Minsk, susținem cu tărie îndeplinirea deplină a Acordurilor de la Minsk și susținem cu determinare acțiunile diplomatice în contextul formatului Normandia”, a declarat șeful ONU, citat de agenția RIA Novosti.

Guterres a adăugat că organizația pe care o conduce nu dorește să joace rolul central în această chestiune. ”Pur și simplu, noi vrem să fim utili acolo unde membrii formatului Normandia consideră că rolul nostru poate fi util”, a arătat el.

Comentând afirmațiile șefului ONU privind statutul formatului Normandia și al Acordurilor de la Minsk, analistul Vladimir Olencenko, cercetător principal la Centrul pentru Studii Europene al Institutului Național de Studiere a Economiei Mondiale și Relațiilor Internaționale (IMEMO), a apreciat că declarația lui Guterres demonstrează atitudinea instituțiilor internaționale față de încercările Kievului de a renunța la angajamentele asumate în procesul de rezolvare a conflictului.

”Este o abordare obiectivă și echilibrată, mai ales că, în afara administrației lui Zelenski și a reprezentanților lui la negoceiri, nimeni nu a pus la îndoială Acordurile de la Minsk sau formatul Normandia”, a subliniat expertul.

La rândul său, Oleg Nemenski, expert la Institutul pentru Studii Strategice, a apreciat că declarația lui Guterres poate fi considerată o nouă înfrângere a Kievului și a campaniei sale de revizuire a Acordurilor de la Minsk. Din păcate, a continuat analistul, este puțin probabil ca încercările Kievului, de a reviziui instrumentele existente de rezolvare a conflictului din Donbass, să înceteze.

”Kievul trebuie să lase impresia unei activități în acest proces, pentru ca Ucraina să nu fie acuzată de obstrucționarea soluționării conflictului”, a concluzionat politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875198