Hot News
Duma de Stat. Lege ce interzice egalarea rolurilor URSS-ului și Germaniei în război
10/06
Ambasadorul Rusiei Valeri Kuzmin: Dacă summitul de la Geneva va fi un pas înainte, acest lucru ar putea conduce la îmbunătățirea relațiilor ruso-române (VIDEO)
11/06

Putin a calculat timpul de zbor al rachetelor NATO din Ucraina până la Moscova

Foto: TASS

Dacă Ucraina va adera la NATO, rachetele Alianței ar avea nevoie de nu mai mult de 10 minute pentru a ajunge la Moscova, consideră președintele Rusiei, Vladimir Putin, scrie publicația RBK.

Rusia poate avea linii roșii în privința extinderii Alianței Nord-Atlantice, fiind vorba inclusiv de posibila aderare a Ucranei la NATO, a declarat președintele Putin într-un interviu acordat postului de televiziune ”Rossia 24”.

Liderul de la Kremlin a declarat că extinderea NATO spre Est și apropierea infrastructurii organizației de granițele Rusiei ”are o însemnătate practică”. Astfel, după intrarea în Alianță a țărilor Europei de Est – Polonia și România, Statele Unite au reușit să ajungă la o înțelegere privind amplasarea pe teritoriile acestor țări a unor dispozitive de lansare a rachetelor antirachetă. Potrivit președintelui, respectivele arme pot fi folosite nu doar în scopuri defensive. Putin a arătat că, în prezent, rachetele lansate din Polonia și din  România pot ajunge în Rusia Centrală în 15 minute.

”Să ne imaginăm că Ucraina va deveni membră NATO. Timpul de zbor de la Harkov, să spunem, sau, nu știu, din Dnepropetrovsk, până în partea centrală a Rusiei, până la Moscova, se reduce până la șapte-zece minute. Este asta pentru noi o linie roșie sau nu?”, a spus Putin.

Președintele a arătat că pentru Statele Unite, spre exemplu, amplasarea de rachete în Cuba – astfel de încercări au fost făcute, în anii Crizei rachetelor cubaneze, de către Uniunea Sovietică – este ceva de neacceptat. Iar asta pentru că, din Cuba până în zona industrială a SUA, inclusiv până la Washington, timpul de zbor este de 15 minute. ”Iar pentru ca acest timp de zbor să scadă la șapte-zece minute, ar fi trebuit ca rachetele noastră să fie amplasate la granița de sud a Canadei sau la granița de nord a Mexicului. Este asta pentru SUA o linie roșie sau nu?”, a întrebat președintele Rusiei.

În context, el a precizat că, potrivit ultimelor date, cel puțin o jumătate din populația Ucrainei nu vrea ca țara lor să adere la NATO, ”nu vrea să ajungă pe linia de foc” și nu vrea să devină ”monedă de schimb sau carne de tun”.

”Potrivit ultimelor date publicate, proporția este, acolo, cam de 50 la 50. Cel puțin 50% dintre locuitorii Ucrainei nu vor ca țara lor să adere la NATO și sunt oameni deștepți. O spun fără urmă de ironie și nu pentru că alții ar fi proști; o spun pentru că cei care nu o vor înțeleg că nu doresc să ajungă pe linia de foc, nu vor să devină monedă de schimb sau carne de tun”, a arătat liderul rus.

El a estimat că, ”după toate probabilitățile, astfel de oameni se simt parte a cilivilizației noastre comune”.

”Și nu vor ca o parte a civilizației să se opună celeilalte părți a civilizației și, în același timp, să joace după cum îi cântă alții. Oameni deștepți”, a insistat Putin.

Pe de altă parte, președintele Rusiei a menționat că el nu consideră ”pălăvrăgeală” discuțiile despre aderarea Ucrainei la NATO. Liderul de la Kremlin arată că, poate, Moscova nu știe ”cum a decurs, în realitate, dialogul” dintre Kiev și Occident pe această temă.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093