Hot News
Sondaj: Au fost identificați cei mai fericiți ruși
11/06
”Nord Stream-2”. Zaharova nu a găsit sens în declarația lui Blinken
12/06

UEFA a interzis lozinca fascistă pe echipamentul Ucrainei

Foto: EPA-EFE

Echipa de fotbal a Ucrainei va fi obligată să scoată inscripția ”Slavă eroilor” de pe echipamentul ei pentru Euro-2020, deoarece UEFA a calificat sloganul ca fiind ”politic” și ”având o semnificație militaristă”. Fostul fotbalist al echipei ”Arsenal” din Kiev, Rolan Gusev, a susținut, într-un interviu pentru Gazeta.ru, decizia UEFA, arătând că o astfel de politică ”contravine fotbalului și Campionatului Europei”.

Organizatorul Campionatului European de Fotbal – UEFA – a analizat încă o dată echipamentul jucătorilor Ucrainei, la solicitarea Uniunii de Fotbal a Rusiei (RFS). Pe partea din față a tricoului este desenată harta statului, unde în componența Ucrainei ”intră” Crimeea. De asemenea, pe echipament sunt inscripționate sloganuri ale naționaliștilor ucraineni – ”Slavă Ucrainei” și ”Slavă eroilor”.

Aceste exclamații au fost folosite în calitate de saluturi oficiale de către membrii Organizației Naționaliștilor Ucraineni și ai Armatei Insurecționale Ucrainene , care au sprijinit Germania hitleristă și au participat la crimele naziste. Acest salut a fost adoptat în primăvara anului 1941, iar în 2018, fostul președinte Petro Poroșenko a semnat un decret privind introducerea lui în armata Ucrainei.

După o analiză detaliată a echipamentului, UEFA a ajuns la concluzia, potrivit căreia combinația acestor fraze ”este în mod evident politică, de semnificație istorică și militaristă” și a obligat echipa Ucrainei să elimina fraza ”Slavă eroilor” de pe partea interioară a gulerului.

”Lozinca de pe partea interioară a tricoului trebuie înlăturată pentru ca echipamentul să fie folosit în meciuri sub egida UEFA”, a anunțat biroul de presă al organizației.

În același timp, UEFA a permis să fie păstrată prima parte a frazei ”Slavă Ucrainei”, deoarece aceste cuvinte pot fi privite ca o exclamație de încurajare, fără substrat politic.

De asemenea, organizatorul Euro-2020 a permis jucătorilor ucraineni să păstreze pe echipament harta țării ce include și Crimeea, necontrolată de Ucraina.

Această decizie a fost luată în baza rezoluției Adunării Generale a ONU privind integritatea teritorială a Ucrainei. Problema este că, oficial, ONU nu a recunoscut Crimeea ca fiind teritoriu rus, la fel ca toate celelalte țări participante la Euro-2020, UEFA nefăcând decât să dubleze, în această privință, poziția Organizației Națiunilor Unite.

Nikolai Vasilkov, secretarul de presă al antrenorului principal al echipei naționale a Ucrainei, Andrei Șevcenko, a declarat deja că jucătorilor nu le rămâne decât să iasă în întâmpinarea UEFA și să ascundă cuvintele interzise de pe tricouri.

”După toate probabilitățile, echipamentul va fi refăcut. Poate inscripția va fi acoperită, având în vedere că se află pe partea interioară a tricourilor”, a spus Vasilkov.

Dar o sursă a portalului Tribuna.com a anunțat că Asociația de Fotbal a Ucrainei nu intenționează să cedeze cu una, cu două și a angajat, deja, negocieri cu UEFA, în încercarea de a o convinge să lase versiunea completă a lozincii.

”Deveniți eroi sportivi și veți fi glorificați. Exact așa ar trebui să slăvim patria și nu cu lozincile naționaliste”, – a scris reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zakharova, pe canalul ei Telegram.

”Aceasta este prerogativa UEFA. Sportul ar trebui să fie fără politică”, a susținut decizia UEFA Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053