Hot News
Festivitățile ”Primul clopoțel”, la Școala rusă din București
01/09
Lavrov a comentat declarația lui Zelenski despre ”cel mai murdar gaz din lume”, cel rusesc
02/09

Alegerile pentru Duma de Stat: noutăți în monitorizarea video și surprize pentru provocatori

Votul anticipat a început deja în raioanele îndepărtate de tundra din Iakuția/ Foto: news.ykt.ru

Pentru supravegherea, în regim online, a alegerilor care se vor desfășura în septembrie, vor fi create cel puțin 55.000 de conturi. Procesul de vot va putea fi urmărit de reprezentanții partidelor, de candidați, de activiști publici și de apărători ai drepturilor omului, a anunțat președintele Comisiei Electorale Centrale (ȚIK) a Federației Ruse, Ella Pamfilova, într-o postare pe pagina de Telgram a ȚIK.

Orice doritor se va putea implica, din centrele speciale, în operațiunea de monitorizare a alegerilor.

Monitorizarea video a alegerilor ce se vor desfășura, în Rusia, în perioada 17-19 septembrie, va fi difuzată pe un portal special. Accesul la acest portal va fi obținut de partidele (10 conturi pentru fiecare – la nivel federal și câte unul la nivel regional) participante la alegeri, precum și de candidați, centrele de observare publică, ombudsmanii, membri ai Consiliului prezidențial pentru drepturile omului, camerele civice. În total, vor fi 55.000 de conturi (fără a pune la socoteală Moscova, unde a fost creat un sistem propriu de monitorizare).

Faptul că transmisiunea nu va fi difuztă pe internet a fost explicat de Ella Pamfilova prin necesitatea de a proteja viața privată a rușilor.

”În țările Europei nu există un asemenea sistem, pentru că mulți oameni nu vor ca acest lucru să fie difuzat. Și la noi sunt mulți astfel de oameni. Experiența noastră este unică. Nicăieri în lume nu există așa ceva”, a declarat Pamfilova.

Pentru a preveni cazurile de vot dublu

În același timp, Oleg Kacianov, din partea Ministerului Industriei Digitale, a anunțat la ședința ȚIK că se lucrează la un server aparte, care va permite prevenirea cazurilor de vot dublu. Membri Comisiilor electorale ale secțiilor de votare vor putea obține instantaneu informații dacă un alegător este inclus pe listele votului electronic de la distanță și nu dacă nu a primit deja un buletin de vot la altă secție de votare.

Ella Pamfilova a menționat că problema votului dublu a apărut, în primul rând, la secțiile de votare din afara granițelor țării, motiv pentru care serverul va putea fi accesat și din străinătate, precum și din acele regiuni ale Rusiei unde se folosește votul electronic de la distanță: ”Am pregătit o surpriză pentru provocatorii gata să testeze siguranța sistemului nostru. Mecanismul ne va permite să prevenin diferite tipuri de provocări despre care știm cu precizie că sunt în curs de pregătire”.

Votul anticipat în locuri greu accesibile

Între timp, în 36 de regiuni ale Rusiei a început votul anticipat în localități greu accesibile sau îndepărtate, pe nave și la stațiile polare.

Potrivit datelor centralizate până la 31 august, în 10 regiuni au votat deja 7717 alegători: 6438 – în localități greu accesibile, 1279 – pe navele care, în ziua votului, se vor afla pe mare.

”Pentru ca fiecare cetățean al Rusiei să poată vota, colegii noștri vor străbate distanțe uriașe, cu orice mijloace de transport, inclusiv cele trase de animale. Mii de mulțumiri și o adâncă plecăciune. Știm în ce condiții grele lucrați, îndeplinind cu curaj, responsabilitate și cu mare dorință datoria dumneavoastră”, a declarat Ella Pamfilova.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048