Hot News
Putin: Rusia este lider în dezvoltarea tehnologiilor pentru energie nucleară spațială
30/09
La 80 de ani de la Prima conferință a aliaților de la Moscova (29 septembrie –1 octombrie 1941)
30/09

Ministerul de Interne al Rusiei anunță o cerere record pentru cetățenia rusă

Foto: TASS

De la începutul anului, cetățenie rusă au primit peste o jumătate de milion de străini. Dacă dinamica se păstrează, 2021 va fi, la acest indicator, unul record, a declarat șeful Direcției principale pentru migrație din cadrul Ministerului de Interne al Rusiei, general-locotenentul de poliție, Valentina Kazakova, relatează RBK. 

”Vom depăși acel prag pe care l-am atins în 2010: atunci, au dobândit cetățeni rusă 500.000 de străini. Până astăzi, în 2021, am depășit această cifră și, de aceea, până la sfârșitul anului această cifră va fi mai mare”, a anunțat Kazakova. 

Potrivit spuselor sale, de câțiva ani Ministerul de Interne observă o creștere a numărului celor care doresc să obțină cetățenia rusă, cerută inclusiv de mulți compatrioți care trăiesc peste hotare. 

Șefa direcției pentru migrație a menționat că mare parte a solicitărilor pentru cetățenie, 50% vin din partea locuitorilor din sud-estul Ucrainei (Donbass). 

Foto: RIA Novosti

RBK precizează că, recent, rețeaua de audit și consultanță FinExpertiza a prezentat rezultatului propiului studiu privind datele Ministerului de Interne al Rusiei referitoare la migrație. Conform acestui raport, anul record la acest indicator a fost nu 2010, ci 2020, când cetățenia Rusiei a fost obținută de 656.300 de oameni. Potrivit FinExpertiza cifra este un record absolut cel puțin din anul 2000. În 2010, cetățenie rusă au primit 111.300 de străini. 

Potrivit rețelei, statistica oficială arată că majoritatea celor care, anul trecut, au beneficiat de cetățenie au fost din Ucraina (62,4%), locul doi pe listă figurând cetățeni din Tadjikistan (9,7%), poziția a treia fiind ocupată de Kazahstan (6,6%). 

În fiecare an, crește numărul pașapoartelor rusești eliberate. Excepție a făcut doar anul 2017, când s-a înregistrat o reducere nesemnificativă. O creștere accentuată cu 85% s-a produs în 2019. FinExpertiza a explicat acest fenomen prin simplificarea procedurii de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii autoproclamatelor republici Donțk și Lugansk. În 2020, creșterea a fost de 32% – în țară au fost aprobate 656.300 de solicitări privind acordarea de cetățenie. 

Potrivit datelor Ministerului de Interne pentru luna mai, în doi ani, cetățenie rusă au primit peste 527.000 de locuitori ai anumitor raioane din regiunile Donețk și Lugansk. Au fost refuzați doar 2000 de solicitanți din aceste regiuni. 

Începând din iulie 2020, în Rusia au fost simplificate condițiile de eliberare a cetățeniei: străinilor li s-a permis să nu renunțe la cetățenia altei țări dacă locuiesc permanent în Rusia. Iar cei care s-au născut în republicile  din fosta URSS și solicită cetățenie rusă, sunt scutiți de obligativitatea de a locui trei ani în Rusia înainte de a depune cererea. De asemenea, acești solicitanți nu mai trebuie să confirme sursa de venit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875056