Hot News
MAE Rus desființează poveștile NATO privind relațiile cu Rusia
03/12
Cazul Navalnîi. Rusia vrea răspunsuri din partea țărilor occidentale
03/12

Novak, despre un posibil parteneriat dintre China și Rosneft pentru proiectul Vostok Oil

Aleksandr Novak, vicepremierul rus/ Foto: TASS

În domeniul energiei tradiționale, Rusia are o colaborare îndelungată cu partenerii chinezi, dar țara este interesată, în egală măsură, și de coooperarea în energia ”verde”, a declarat vicepremierul Aleksandr Novak, luând cuvântul la cel de-al III-lea Forum de afaceri ruso-chinez în domeniul energetic, relatează cotidianul ”Izvestia”.

«Avem o colaborare de lungă durată cu partenerii noștri chinezi în energia tradițională. Dar ținând cont de trendurile înscrise astăzi pe agenda climatică și a tranziției energetice, suntem interesați să dezvoltăm colaborarea cu partenerii noștri chinezi pe o nouă direcție, în energia ”verde”», a spus el.

Potrivit lui Novak, China și Rusia au stabilit indicatorii țintă pentru a atinge carbon neutralitatea până în 2060; de aceea obiectivele ambelor țări coincid.

El a subliniat că vede în acest domeniu mai multe direcții. Una dintre ele o reprezintă sursele de energie regenerabile, susținute activ de guvernele ambelor țări. Potrivit vicepremierului, această direcție are multe perspective: crearea de parcuri eoliene, stații de regenerare solară în Orientul Îndepărtat. De asemenea, cu ocazia forumului va fi semnat un acord între o companie chineză și Rosneft privind examinarea posibilității de a construi un parc eolian în cadrul proiectului Vostok Oil.

În discursul său de la forum, șeful Rosneft, Igor Secin, a declarat că Rusia și China dețin un potențial considerabil în domeniul energiei cu emisii reduse de carbon, motiv pentru care cele două țări ar putea dezvolta și implementa sisteme de inteligență artificială în domeniul petrolului și gazelor naturale. De asemenea, el a atras atenția asupra potențialelor oportunități pentru dezvoltarea colaborării economice, comerciale și de investiții între cele două țări.

Vostok Oil este proiectul de referință al Rosneft și include 52 de parcele de licență, în interiorul cărora se află 13 zăcăminte de petrol și gaze natruale. Se preconizează ca, până în 2030, producția de petrol să atingă acolo aproximativ 100 milioane de tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053