Hot News
Primele declarații de la Geneva. Riabkov: NATO trebuie să facă un pas în întâmpinarea propunerilor Rusiei privind garanțiile de securitate
10/01
Rusia pune piciorul în prag: Kremlinul cere o revizuire a rezultatelor Războiului Rece
11/01

Kosaciov a analizat etapele evenimentelor din Kazahstan

Treptat, viața revine la normal în Kazahstan / Foto: AP Photo

Evenimentele care s-au derulat în ultima perioadă pe teritoriul Kazahstanului pot fi împărțite în patru etape, forțele ODKB implicându-se doar în faza a treia, consideră vicepreședintele Consiliului Federației, senatorul Konstantin Kosaciov, relatează cotidianul Rossiiskaia gazeta.

”A patra etapă este începutul operațiunii de menținere a păcii a ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, n.r.). Iar primele trei sunt protestele împotriva prețurilor la gaze, pur domestice, socio-economice. Totul s-ar fi putut reduce la aceste manifestații, pentru că autoritățile au reacționat instantaneu – au înghețat prețurile la gaze, iar funcționarii care au luat această decizie, evident greșită, au fost destituiți, inclusiv întreg cabinetul de miniștri”, a declarat Kosaciov pentru postul de televiziune Vesti-RF.

Etapa a doua a fost definită de senator drept politică.

”Aceasta a constat în formularea de revendicări legate, deja, de schimbarea conducerii Consiliului de Securitate, de retragerea din viața politică activă a primului președinte, Nursultan Nazarbaev, și realegerea actualului Parlament. Și în acest caz, puterea a reacționat, practic, imediat. În mai puțin de o zi, toate aceste revendicări, în mare parte exagerate, au fost auzite și, practic, în totalitate îndeplinite”, a continuat Kosaciov.

Senatorul a descris cea de-a treia etapă ca fiind o insurecție, care a impus o intervenție internațională:

”Această etapă a fost când clădiri ce adăpostesc structuri ale puterii, depozite de arme, aflate în custodia forţelor de ordine și instituții de forță au fost ocupate în mod violent, ajungându-se până la încercări de a bloca activitatea forțelor armate. Iar aceasta este, deja, o rebeliune, o revoltă cu scopul direct al unei lovituri de stat”, a subliniat Kosaciov.

În opinia sa, dacă, la început, aceste evenimente au evoluat ca o problemă strict internă a Kazahstanului și nu a impus ajutor din partea altor țări, în cea de-a treia etapă a devenit evident că este vorba despre o acțiune bine organizată, cu evidentă implicare din afară. Printre rebeli au apărut oameni cu experiență în acest gen de revolte, rebeliuni și tentative de lovituri de stat.

”Iar asta este, deja, ceva serios și, firește, reprezintă un pericol nu doar pentru Kazahstan, ci și pentru lumea înconjurătoare. Deoarece, dacă teritoriul Kazahstanului, la fel ca teritoriile multor altor țări, ar fi ajuns sub controlul terorismului internațional, nimic nu ar mai fi fost imposibil”, este convins vicespeakerul Consiliului Federației (Camera Superioară a Parlamentului Rus, n.r.). Tocmai de aceea, a intervenit și reacția operativă și eficientă a ODKB, a adăugat politicianul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875046