Hot News
Despre „război și pace” în Ucraina
21/04
Un jurnalist spaniol a fost la Mariupol. La ce concluzie a ajuns
22/04

Rusia a dat un ultimatum pentru negocierile cu Ucraina

Sediul central al Ministerului Rus de Externe din Moscova/ Foto: RBC

Autoritățile ruse insistă asupra participării Republicii Belarus la semnarea documentelor privind garanțiile de securitate pentru Ucraina în timpul negocierilor dintre părți. Belarus trebuie să fie unul dintre statele-garante, la egalitate cu Consiliul de Securitate al ONU, unde intră Rusia, China, Marea Britanie, SUA și Franța, relatează Ura.ru.

”Insistăm ferm pentru includerea Republicii Belarus în calitate de participant la viitoarele acorduri și ca unul dintre statele garante. Acest lucru va permite să fie asigurat un echilibru în interiorul ”clubului” unor astfel de țări”, a precizat directorul Departamentului doi pentru CSI din Ministerul de Externe al Rusiei, Aleksei Polișciuk, într-un interviu acordat agenției TASS.

Potrivit spuselor sale, partea belorusă este la curent cu situația și este gata să ajute, completează RT. Anterior, Polișciuk a subliniat că statele care intră în componența Consiliului de Securitate al ONU pot ajuta Ucraina în negocierile cu Federația Rusă. Trebuie stabilit cadrul statelor garante pentru Ucraina.

Operațiunea specială a forțelor armate ale Rusiei de denazificare și demilitarizare a Ucrainei a început la 24 februarie. Pe lângă denazificarea și demilitarizarea teritoriilor, militarii ruși îi ajută pe locuitorii din Donbass care, în ultimii opt ani, au fost supuși unor permanente atacuri cu tiruri lansate de Forțele Armate ale Ucrainei. Mai mult, partea ucraineană folosește aceeași tactică și în privința cetățenilor care locuiesc pe alte teritorii – deja în timpul operațiunii speciale. Au fost raportate cazuri în care s-a tras asupra ucrainenilor care stăteau la coadă pentru ajutor umanitar.

Reprezentanții ruși s-au întâlnit în repetate rânduri cu partea ucraineană la masa negocierilor. Totuși, aceasta din urmă a amânat de mai multe ori discuțiile și a schimbat condițiile de derulare. Moscova a transmis Kievului proiectul documentului privind soluționarea situației, dar Ucraina întârzie cu răspunsul. Din acest motiv, Rusia nu mai are încredere în negociatorii ucraineni, a declarat reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875085