Hot News
Forțele ucrainene au încercat să saboteze venirea misiunii AIEA la Centrala nucleară de la Zaporojie
01/09
Un medic ucrainean a vorbit despre numărul mare de răniți din timpul ofensivei
02/09

Ministerul Apărării al Rusiei, despre acțiunile provocatoare ale Ucrainei pregătite înainte de sosirea misiunii AIEA

CNE de la Zaporojie/ Foto: TASS

Acțiunile militare desfășurate de Kiev în apropierea Centralei nucleare de la Zaporojie în ziua sosirii misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) arată faptul că operațiunea provocatoare a fost pregătită dinainte, a anunțat Ministerul Apărării al Rusiei, relatează Izvestia.

”Este evident că, în cazul în care operațiunea regimului de la Kiev de cucerire a centralei ar fi avut succes, șeful AIEA, Rafael Grossi și experții misiunii ar fi devenit scuturi umane pentru sabotorii ucraineni cu scopul prevenirii oricăror acțiuni de lichidare a acestora din urmă de către unitățile Forțelor Armate ale Rusiei”, se arată în comunicatul instituției.

În acest caz, a comentat pentru Lenta.ru analistul militar Aleksei Leonkov, ”întreaga comunitate internațională ar fi început să exercite presiuni asupra Rusiei, în timp ce Ucraina ar fi obținut controlul absolut. În acest caz, acțiuni militare nu s-ar mai fi desfășurat, iar misiunea AIEA ar fi găsit o cantitate uriașă de ”dovezi” că vina pentru tot ceea ce se întâmplă revine exclusiv Rusiei”, este de părere expertul militar.

El a explicat că, în momentul de față, Rusia deține dovezi covârșitoare că responsabiliatea pentru amenințările la adresa securității Centralei nucleare revine Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), fapte care ar fi fost confirmate și de locuitorii orașului Energodar. În plus, pe teritoriul centralei electrice a rămas un număr mare de fragmente din obuzele și rachetele folosite de partea ucraineană, consideră Leonkov.

Ministerul Apărării a subliniat, la rândul său, că, în acest caz, rolul misiunii AIEA s-ar fi redus la constatarea unui nou status quo, adică trecerea Centralei nucleare sub controlul total al Kievului.

În plus, instituția a subliniat că decizia de a anula vizita lui Grossi la Centrala de la Zaporojie in ziua de 31 august a fost determinată de finalizarea pregătirii operațiunii de cucerire de către sabotorii ucraineni a centralei în ziua sosirii responsabilului internațional.

După cum menționează Izvestia, misiunea AIEA a ajuns joi la Centrala de la Zaporojie. Experții au inspectat clădirile, starea sălii motoarelor a Unității 2, a echipamentelor și agregatelor. Misiunea va rămâne la centrală cel puțin până la 3 septembrie.

Înainte ca misiunea să sosească la Energodar, orașul a fost supus unui puternic atac din partea Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, patru proiectile ucrainene au explodat la o distanță de 400 de metri de prima Unitate energetică a centralei.

În aceeași zi, la ora 7 dimineața, în urma tirului intens de foc lansat de armata rusă au fost scufundate două barje autopropulsate ce transportau un desant tactic al AFU, care a încercat să debarce pe malul lacului de acumulare Kahovsk, aflat la 3 kilometri nord-est de Centrala nucleară, și să lanseze operațiunea de acaparare a acesteia. Mai târziu, Ministerul rus al Apărării a anunțat că în timpul acestei operațiuni au fost luați prizonieri trei militari ucraineni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875210