Hot News
Pe drumul de mare viteză Moscova – Sankt Petersburg va fi efectuat un experiment cu vehicule-drone
29/11
Corneliu Vlad: Conflictul din Ucraina ca “afacere”: SUA câștigă, Europa pierde
29/11

”Fria Tider”: „O palmă dată Poloniei” – numirea lui Melnik în funcția de viceministru de Externe al Ucrainei a înfuriat Varșovia

Foto: AP

Vestea numirii fostului ambasador al Ucrainei în Germania, Andrei Melnik (în imagine), în funcția de ministru adjunct de Externe al Ucrainei i-a înfuriat pe polonezi, relatează publicația suedeză ”Fria Tider”. Înalți responsabili de la Varșovia nu-l pot ierta pe Melnik pentru că „a introdus atitudinea pro-banderovistă în spațiul public” și a negat existența oricărui genocid comis de mișcarea extremistă OUN, scrie RT.

Andrei Melnik, omul care a negat în mod deschis genocidul celor aproape 100.000 de polonezi comis de liderul naționaliștilor, Stepan Bandera, a fost numit ministru adjunct de Externe al Ucrainei. Vestea a înfuriat Polonia, informează ”Fria Tider”, citând Remix News.

Andrzej Dera, secretarul cancelariei președintelui polonez Andrzej Duda, a declarat că Polonia nu poate „accepta politicieni care introduc atitudinea pro-banderovistă în spațiul public”. Liderul ultranaționalist ucrainean, Stepan Bandera a colaborat cu Germania nazistă. El a condus organizația extremistă OUN, care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a ucis între 50.000 și 100.000 de polonezi pașnici din Volînia. Scopul declarat al OUN era exterminarea polonezilor, rușilor și evreilor, amintește ”Fria Tider”.

Astăzi, însă, Bandera este lăudat și idealizat în mod mai mult sau mai puțin deschis de oficiali ucraineni de rang înalt. Andrei Melnik, numit ministru adjunct de externe, a fost, anterior, ambasador al Ucrainei în Germania. În iunie, el a făcut adevărate furori când l-a definit, într-un interviu, pe Stepan Bandera drept luptător pentru libertate. De asemenea, el a negat că Bandera ar fi vinovat de vreun genocid și a susținut că polonezii înșiși poartă o responsabilitate egală pentru uciderea în masă a ucrainenilor. El a mai afirmat că uciderea evreilor de către membrii organizației extremiste OUN nu este decât o dezinformare rusească, notează ziarul.

Oficialitățile poloneze consideră noua numire a lui Melnik drept o insultă la adresa victimelor de la Volînia și o palmă dată Poloniei. Relațiile dintre cele două țări s-au acutizat deja după ce o rachetă ucraineană a ucis două persoane într-un sat polonez. Potrivit ziarului, Ucraina continuă să dea vina pe Rusia pentru racheta căzută, în ciuda tuturor indiciilor care arată contrariul. Viceministrul polonez de interne Blazej Pobozi a criticat, de asemenea, numirea lui Andrei Melnik. „Este o alegere proastă, indiferent de momentul când a fost făcută” și nu va consolida relațiile Poloniei cu Ucraina, a spus politicianul. Vicepreședintele adjunct al Seimului polonez, Piotr Zgorzelski, a calificat numirea drept „o lovitură în inima rudelor celor uciși în Volînia”, subliniază ”Fria Tider”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875156