Hot News
Președintele Croației: Rusia a fost provocată la un conflict în Ucraina încă din 2014
01/02
Global Times, răspuns dur la dorința Kievului: „Rusia nu va pierde timpul stând și privind”
01/02

FMI prognozează pentru economia Rusiei creștere în loc de scădere în 2023

Foto: 9111.ru

Conform previziunilor Fondului Monetar Internațional, Produsul Intern Brut al Rusiei va înregistra o creștere de 0,3%. Inițial, analiștii prognozaseră o contracție de 2,3% a economiei, relatează publicația Novîe Izvestia.

Prognoza privind ritmul de creștere a PIB-ului în 2023 a fost revizuită în sus, până la 2,9%, în condițiile în care anul trecut, acest indicator a fost de 3,4%. Cifra prognozată acum de FMI este mai bună decât așteptările Moscovei, care a prezis o scădere PIB-ului. Pentru 2024, FMI se așteaptă ca economia Rusiei să crească cu 2,1%.

Până la începerea operațiunii speciale a Rusiei din Ucraina, FMI a anticipat că economia rusă va crește cu 2,1%, dar după aceea Fondul și-a modificat previziunile, mergând pe o scădere de 2,3%. Pentru ca ulterior să înrăutățească prognoza și să anticipeze un declin de până la 3,5%. În toamnă însă, FMI s-a răzgândit din nou și a revenit la procentul de 2,3%.

Ministerul rus al Economiei se așteaptă ca PIB-ul să scadă, în 2023, cu 0,8%, în timp ce Banca Rusiei, mai pesimistă, înclină spre o scădere situată undeva în limitele de 1-4%.

La începutul acestei luni, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că economia mondială se va confrunta cu „un an greu, mult mai dificil decât perioada lăsată în urmă”. Fondul avertizase deja încă din toamna anului trecut că mai mult de o treime din economia mondială se va contracta și că există 25% șanse ca în 2023 creșterea PIB-ului mondial să fie mai mică decât cu 2%, ceea ce FMI definește ca fiind o recesiune globală. La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, experții prezenți la Forumul Economic Mondial de la Davos, au prezis, de asemenea, o recesiune globală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875090