Hot News
Sabotarea gazoductelor Nord Stream, discutată în Consiliul de Securitate al ONU pe 21 februarie
21/02
Putin: Vom rezolva pas cu pas sarcinile cu care ne confruntăm în cursul operațiunii militare speciale
21/02

Peskov a răspuns la întrebarea privind demilitarizarea Transnistriei

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean (stânga) și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov/ Colaj: pridnestrovie-news.ru

Autoritățile moldovenești trebuie „să fie foarte, foarte prudente”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, comentând declarația noului premier al republicii, Dorin Recean, despre Transnistria, scrie RIA Novosti.

„În ceea ce privește afacerile transnistrene, continuăm să ducem la îndeplinire funcțiile care ne revin. Am dori să recomandăm omologilor noștri moldoveni să fie foarte și foarte prudenți”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Parlamentul moldovean a aprobat, săptămâna trecută, un nou guvern în frunte cu fostul ministru de Interne, Dorin Recean. Încă de când era doar candidat la funcția de președinte al guvernului, el a declarat că intenționează să obțină demilitarizarea Transnistriei și retragerea militarilor ruși de pe teritoriul Republicii Moldovenești Nistrene, nerecunoscută de Chișinău.

Transnistria, a cărei populație este formată în proporție de 60% din ruși și ucraineni, a reușit să iasă din componența Moldovei încă înainte de destrămarea URSS, în septembrie 1990, de teamă că, pe valul naționalismului, Moldova se va uni cu România. În 1992, după o încercare eșuată a autorităților de a rezolva problema prin forță, regiunea a ieșit de facto de sub controlul Chișinăului.

În zona de conflict transnistreană, pacea este menținută de forțe comune de menținere a păcii, care numără 402 soldați ruși, 492 transnistreni, 355 moldoveni și zece observatori militari ucraineni. Forțele de menținere a păcii servesc în 15 posturi fixe și puncte de control situate în sectoare cheie ale zonei de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078