Hot News
Marca Moskvici intenționează să lanseze două noi modele la sfârșitul anului
17/03
Un profesor japonez, fascinat de ingeniozitatea rușilor în condiții de criză
17/03

Putin a prognozat o creștere a PIB-ului Rusiei în trimestrul II

Foto: zsrf.ru

Se estimează că Produsul Intern Brut al Rusiei va crește în trimestrul II al anului 2023, a anunțat președintele Vladimir Putin, vorbind la congresul Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia (în imagine), relatează publicația economică Vedomosti.

„În al doilea trimestru al acestui an, ne așteptăm inclusiv la o creștere semnificativă a PIB-ului comparativ cu anul trecut”, a spus șeful statului.

Putin a subliniat că economia rusă începe să „se dezvolte după un model nou”. Printre tendințele pozitive care se observă în prezent, Putin a evocat faptul că cererea internă s-a înscris „pe o traiectorie de creștere sustenabilă”. El a menționat că în aprilie comerțul cu amânuntul ar putea crește cu 5% pe fondul unei scăderi a ratei inflației, dar și a creșterilor salariale și a situației stabile de pe piață.

Potrivit lui Putin, la sfârșitul lunii martie, rata inflației ar putea coborî sub 4%. „Va fi, fără îndoială, mai mică decât în țările din zona euro, care așteaptă la nesfârșit ca economia rusă să se prăbușească”, a subliniat Putin.

La sfârșitul anului 2022, cifra de afaceri din comerțul exterior al Rusiei a crescut cu 8,1%, până la 850 de miliarde de dolari, a menționat Putin. „Inclusiv exporturile au crescut cu aproape 20% <…>, în timp ce importurile au scăzut cu 11,7%”, a detaliat șeful statului.

În februarie, rata anuală a inflației din Rusia a scăzut la 10,99%, după 11,77% în ianuarie, prețurile de consum afișând, în perioada de referință, o creștere de 0,46%, arată datele anunțate anterior de Ministerul Dezvoltării Economice. La sfârșitul anului 2022, rata inflației s-a ridicat, în Rusia, la 11,94%, după 8,39% în 2021. Pentru anul în curs, Ministerul Economiei anticipează o inflație de 5,5%. Conform prognozei Băncii Centrale, ea va fi de 5-7%, pentru ca în 2024 să revină la ținta de 4%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874972