Hot News
Cu privire la declarația lui Medvedev, Musk a cerut utilizatorilor Twitter să ia singuri decizii
10/04
Oficial ungar: Finlanda și Suedia nu au organizat referendumuri privind aderare la NATO
11/04

Documente ale Pentagonului scurse pe rețelele de socializare demonstrează că SUA și-au spionat aliații

Foto: Getty images

Documentele ultrasecrete ale Pentagonului apărute în ultimul timp pe rețelele de socializare oferă imaginea amplorii activității de spionaj desfășurate de SUA, care-i supraveghează nu doar pe adversari, dar și pe aliații lor cheie, a anunțat postul de televiziune CNN, citat de agenția Interfax.

„Acest lucru i-a alarmat puternic pe oficialii americani, care se tem că dezvăluirile pot pune în pericol surse confidențiale și relații internaționale importante”, este de părere televiziunea americană.

Cotidianul ”The New York Times” a fost primul care a scris despre documentele ajunse pe rețelele de socializare, despre care oficialii americani spun că sunt autentice. Ziarul a avertizat că „acest lucru ar putea prejudicia relațiile diplomatice”, apreciind că „scurgerile de informații au complicat deja relațiile cu țările aliate și au trezit semne de întrebare privind capacitatea Americii de a-și păstra secretele”.

”Le Monde” a scris că guvernul francez a fost nevoit săptămâna trecută să nege informația potrivit căreia soldați francezi se află pe teritoriul ucrainean. „Trupele franceze nu participă la operațiunile din Ucraina”, au declarat pentru ”Le Monde” surse din echipa ministrului Forțelor Armate, Sebastien Lecornut.

„Documentele evocate nu provin de la armata franceză. Nu comentăm documente a căror sursă este necunoscută”, au adăugat ei.

Cu toate acestea, „multe dintre documentele ajunse în spațiu public (…) și care circulă pe internet sugerează faptul că soldații francezi sunt prezenți pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris, la rândul ei, publicația ”Politico”.

Potrivit ”The Guardian”, pe baza unuia dintre documentele foto se poate trage concluzia că „un mic contingent de mai puțin de o sută de ofițeri de operațiuni speciale din state membre NATO precum Franța, America, Marea Britanie și Letonia, operează deja în Ucraina”.

Documentul Pentagonului scurs pe rețelele de socializare conține informații despre un incident petrecut în toamna anului 2022 deasupra Mării Negre și în care a fost implicat un avion britanic de spionaj, notează ”The Washington Post”.

După cum scrie ziarul, documentul secret afirmă că, în septembrie anul trecut, un avion de luptă rusesc „ar fi fost la un pas să doboare un avion de recunoaștere britanic Rivet Joint (…) în largul coastelor Crimeii”. În octombrie 2022, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat în Camera Comunelor că unul dintre avioanele de vânătoare rusești Su-27 s-a apropiat de avionul britanic la o distanță de aproape cinci metri și, potrivit părții britanice, „a lansat o rachetă”. La acea dată însă, Wallace nu a definit incidentul drept o ”încercare de a doborî” avionul de recunoaștere, ci a descris lansarea rachetei ca „defecțiune tehnică”, precizând, totodată, că a discutat subiectul cu înalți reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării.

Documentul cuprinde informații detaliate despre zborurile de recunoaștere efectuate de avioane occidentale deasupra Mării Negre din 29 septembrie 2022 până pe 26 februarie 2023.

CNN a analizat 53 de documente „scurse” care se presupune că ar acoperi perioada cuprinsă între mijlocul lunii februarie și începutul lunii martie anul curent. Din unul dintre ele reiese că SUA îl spionează pe Zelenski. Potrivit televiziunii americane, acest lucru nu ar trebui să surprindă, dar Kievul este dezamăgit de scurgerea de informații, scrie, la rândul lui, cotidianul rus RBC.

CNN face, de asemenea, referire la un raport al serviciilor secrete americane, ce susține că liderul ucrainean a „propus, la sfârșitul lunii februarie, să fie lansate atacuri asupra locurilor de dislocare ale trupelor rusești din regiunea Rostov a Rusiei” folosind drone, deoarece Ucraina nu are arme cu rază lungă de acțiune. Kievul și-a modificat unele dintre planurile lui militare din cauza scurgerilor de documente secrete ale Pentagonului, a precizat, totodată, CNN, citând o sursă apropiată președintelui Zelenski.

Într-un alt raport se arată că Beijingul ar putea folosi atacurile ucrainene asupra unor ținte din Rusia „ca o oportunitate de a prezenta NATO ca agresor, putând, astfel să-și sporească ajutorul acordat Rusiei dacă ar considera atacurile semnificative”, a scris, pe de altă parte, ”The Washington Post”.

Despre aceste documente apărute pe Twitter și Telegram, a anunțat, săptămâna trecută, cotidianul ”The New York Times”. Primul lot a fost dedicat planurilor SUA și NATO de a întări armata ucraineană înaintea contraofensivei. Nu se spune nimic despre data și locul iminentei ofensive, dar există informații referitoare la unitățile Ucrainei și tehnica militară. Ulterior, același ziar a anunțat un nou lot de documente secrete referitoare la Ucraina, Orientul Mijlociu, Coreea de Sud și China. Din aceste materiale reiese că SUA spionează Rusia, Ucraina și țările aliate, inclusiv Coreea de Sud și Israelul.

Mihail Podoliak, consilier al șefului Biroului președintelui ucrainean, a negat autenticitatea documentelor Pentagonului privind ofensiva, legându-le de dorința Rusiei de a zădărnici acțiunile armatei ucrainene.

Departamentul de Justiție al SUA și FBI s-au alăturat investigației Pentagonului privind canalele și sursele documentelor care au făcut obiectul scurgerii de informații. Totuși, depistarea sursei inițiale a scurgerilor de informații „ar putea fi dificilă, deoarece sute, dacă nu mii, de militari americani și alți oficiali guvernamentali au autorizațiile de securitate necesare pentru a avea acces la documente”, notează agenția de presă Associated Press.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874980