Hot News
MAE rus: Muniție cu fragmentație livrată Ucrainei este o încercare de prelungire a conflictului
09/07
Exploziile de la Nord Stream: Rusia a cerut, pentru 11 iulie, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU
09/07

Dmitri Peskov: Transferul în Ucraina de către Turcia a comandanților ”Azov” este o încălcare a acordului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, împreuna cu neonaziștii ”Azov”, transferați în Ucraina contrar acordului/ Foto: 24newnews.ru

Revenirea din Turcia în Ucraina a capilor batalionului naționalist ”Azov”* a devenit o încălcare a termenilor acordurilor în vigoare, a declarat pentru RIA Novosti secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov.

„Întoarcerea din Turcia în Ucraina a capilor naționaliștilor grupului ”Azov” nu este altceva decât o încălcare directă a termenilor acordurilor în vigoare. Ma mult, în cazul de față, termenii au fost încălcați atât de partea ucraineană, cât și cea turcă”, a declarat reprezentantul Kremlinului.

Potrivit acordului, persoanele menționate trebuiau să rămână pe teritoriul Turciei până la sfârșitul conflictului. În același timp, nimeni nu a informat Rusia în legătură cu transferul luptătorilor, a precizat Peskov.

În același timp, oficialul a subliniat că Turcia a fost constrânsă să facă acest pas pe fondul eșecurilor de pe front ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Decizia de a-i preda lui Zelenski pe liderii ”Azov”, încălcând astfel acordurile, are cu siguranță legătură directă cu eșecurile contraofensivei. Sunt eșecuri cu care se confruntă acum în fiecare zi trupele regimului de la Kiev”, a menționat purtătorul de cuvânt al liderului rus.

El a amintit, de asemenea, că pe fondul pregătirilor pentru summitul Alianței Nord-Atlantice, care va avea loc curând, Turcia este supusă unor mari presiuni.

„În ceea ce privește Turcia, în calitatea ei de membru al NATO, ea își manifestă, astfel, solidaritatea cu Alianța. Cu toții înțelegem acest lucru”, a adăugat Peskov.

Cu toate acestea, o astfel de încălcare a acordurilor în vigoare nu face cinste nimănui, a concluzionat oficialul.

RIA Novosti amintește că, pe 7 martie anul trecut, trupele rusești au înconjurat orașul Mariupol, iar la 21 aprilie au eliberat aproape întreaga localitate. Militarii ruși au reușit să blocheze, în interiorul combianatului ”Azovstal”, peste două mii de soldați ucraineni și luptători ai batalionului naționalist ”Azov”. La mijlocul lunii mai, ei au început să se predea, iar pe 20 mai Ministerul Apărării a anunțat eliberarea completă a localității.

În septembrie anul trecut, șeful interimar al republicii populare din Donețk, Denis Pușilin, a declarat că, în urma schimbului de prizonieri cu Kievul, au fost eliberate 56 de persoane, dintre care 55 de militari: cinci dintre ei erau din Donbas, restul fiind membri ai forțelor rusești. Ucrainei i-au fost predate 215 persoane, inclusiv capii regimentului neonazist ”Azov”.

Schimbul a fost anunțat și de Erdogan. În ianuarie, ziarul Hurriyet a scris, citând surse, că luptătorii Azov se află în continuare în Turcia, ceea ce, după cum s-a precizaat, a fost o solicitare din partea Rusiei.

–––––––––

* Batalionul sau regimentul ”Azov” este un nume generic care se referă la zeci de unități naționaliste ucrainene. 

4 Comments

  1. Carmen spune:

    Faptul că Turcia a fost constrânsă, nu explică decizia de a-i preda lui Zelenski capii grupării neonaziste Azov. Înțeleg că Zelenski a fost în Turcia, dar l-a strâns de gât pe Erdogan, l-a amenințat cu arma? Ce fel de președinte este dacă i-a făcut pe plac unui actoraș ratat? Și Ungaria este membră NATO, are o suprafață de opt ori mai mică decât cea a Turciei, dar nu înghite toate rahaturile de la SUA și Occident. Așa își manifestă Turcia solidaritatea față de NATO? Asta mi se pare lașitate, nu solidaritate.

  2. alex spune:

    Care acord și ce angajament?Daca au fost în stare neofasciștii din Kiev la îndemnul neomarxistilor de la Bruxelles și Washington să îl mintă în scris și pe președintele Rusiei,până acesta a retras armata de lângă capitala ucrainiana,nu ar minți și în privința unei înțelegeri derizorii din schimbul de prizonieri?Piticii hitleristi s-au întors în Ucraina ca să găsească oportunitatea perfecta in micimea minților lor jeniale in a sparge apărarea rusească in aceasta noua operațiune Barbarossa ucrainiana.Va sfârși ca originala,în un Kiev ras de pe fața pământului și o lume în haos.

  3. alex spune:

    M-am uitat acum mai bine la poza,toți arată în aliura ca niște borfași interlopi.Astia,Nato,sunt eroii tai?Pt indivizi cu fete de broasca și tricouri sifonate pui in pericol soarta României,Europei și planetei?E teribil în ce hal am ajuns…

  4. Ioan spune:

    Rușii fac o greșeală uriașă dacă își imaginează că turcii de azi au altă mentalitate decât turcii de acum o sută sau două sute de ani care ( împreună cu slugile lor tătarii) au dus contra rușilor 15 războaie sângeroase și spintecau copiii și femeile cu săbiile în numele lui Allah.
    Turcii au decapitat pe prințul român Brâncoveanu și cei trei fii ai lui ( cel mai mic, Matei, avea 15 ani), în fața ambasadorilor occidentali care râdeau. Asta în secolul al XVIII-lea !
    Turcii au o ură viscerală contra rușilor și e de mirare că președintele Putin a căzut de acord să le dea lor toți prizonierii de război de la Azovstal ca să-i ducă în Turcia. Ce a justificat o astfel de decizie? Conform cărei legi a războiului a fost aplicată? Așa ceva este fără precedent în istoria militară. Ce au primit rușii în schimbul acestei predări de prizonieri către turci?
    Fiul lui Stalin, Iacov Giugașvili, care era căpitan și lupta pe front în armata sovietică, a căzut prizonier la nemți în al doilea război mondial și Hitler i-a propus lui Stalin să facă schimb de prizonieri, să-l înapoieze pe Iacov rușilor și rușii să le înapoieze germanilor un general german căzut prizonier la ruși. Dar Stalin a refuzat. Stalin a spus: ”Nu dau un general pe un căpitan”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076