Hot News
Ministrul Apărării al Ungariei: Există o schimbare de percepție a țărilor NATO privind conflictul ucrainean
17/07
Un atac terorist nocturn asupra Crimeii
18/07

Peskov: Acordul cerealier a fost stopat

Foto: AP

Înțelegerile privind afacerea cu cereale și-a încetat valabilitatea, a anunțat secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, citat de agenția RIA Novosti.

„Practic, acordurile de la Marea Neagră nu mai sunt valabile începând de astăzi. Așa cum a declarat anterior președintele Federației Rusie, termenul expiră pe 17 iulie. Din păcate, partea acelor înțelgeri referitoare la Rusia nu au fost duse la îndeplinire nici până în ziua de astăzi. De aceea, valabilitatea acelor înțelegeri încetează”, a explicat reprezentantul Kremlinului.

El a subliniat că, de îndată ce partea din respectivele acorduri referitoare la Rusia va fi pusă în aplicare, Moscova va reveni imediat „la transpunerea în practică a acestei afaceri”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat pentru RIA Novosti că Rusia a notificat oficial Turcia, Ucraina și ONU cu privire la obiecțiile Moscovei față de prelungirea acordului cerealier.

În cadrul unei discuții purtate cu președintele sud-african Cyril Ramaphoza, Vladimir Putin a declarat, sâmbătă, că angajamentele de eliminare a obstacolelor din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu au fost îndeplinite. El a subliniat că a rămas nerealizt principalul scop al acordului cerealier care viza aprovizionarea cu cereale a țărilor celor mai nevoiașe.

Inițiativa Mării Negre, semnată, pe 22 iulie 2022, de reprezentanții Rusiei, Turciei, Ucrainei și ONU, prevedea exportul de cereale, alimente și îngrășăminte ucrainene prin Marea Neagră.

Aceea a fost partea componentă a pachetului de acorduri. A doua parte, un memorandum Rusia-ONU pe trei ani, prevedea deblocarea exporturilor de alimente și îngrășăminte rusești, reconectarea Rosselhozbank la SWIFT, reluarea livrărilor de mașini agricole și piese de schimb, restabilirea funcționării conductei de amoniac Togliatti-Odessa și o serie de alte măsuri.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Foarte bine! Acest acord trebuia încetat mai de mult, nu să fie prelungit. Până la urmă și-a dat seama și Rusia că prevederile acelui acord nu vor fi îndeplinite de Ucraina și ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076