Hot News
Peskov: Conducerea Moldovei taie toate frânghiile
27/07
Vladimir Putin a susținut inițiativa Uniunii Africane de a deveni membru cu drepturi depline al G20
27/07

Rusia a propus țărilor BRICS să participe la construcția stației orbitale ROS

Macheta noii stații orbitale rusești la standul Corporației de stat „Roskosmos”/ Foto: RIA Novosti

Ideea a fost exprimată de șeful Corporației Roskosmos, Iuri Borisov, la summitul BRICS din Africa de Sud. Este vorba despre proiectul Stației Orbitale Ruse (ROS), care trebuie să înlocuiască Stația Spațială Internațională (ISS), ce-și trăiește ultimii ani de viață, transmite RIA Novosti.

„Aș dori să le propun partenerilor din BRICS să analizeze posibilitatea participăii la acest proiect, pentru ca, prin eforturi comune, să creăm un modul complet, care, aflându-se în componența ROS, ar permite țărilor BRICS să folosească oportunitățile oferite de orbita circumterestră joasă pentru realizarea propriilor programe naționale spațiale”, a declarat Borisov.

Construcția stației orbitale rusești este planificată să fie finalizată în 2032. Este de așteptat ca până atunci, ISS să iasă din exploatare din cauza epuizării resurselor sale. Scoaterea ISS de pe orbită și scufundarea în ocean este programată pentru 2031.

Statele Unite au primit cu iritare informația privind proiectul de construire a unei noi stații orbitale internaționale, realizată fără nici o implicare a Occidentului. Postul de televiziune CNN a regretat faptul că activitatea comună desfășurată pe ISS a reprezentat ”unul dintre ultimele canale de colaborare rămase între Rusia și SUA”.

Nemulțumirea Washingtonului este absolut de înțeles: Rusia are cea mai mare experiență din lume în construirea și exploatarea stațiilor orbitale. În anii ’90, contribuția Rusiei la construcția ISS a fost una cheie. După retragerea Federației Ruse din proiectele spațiale comune, Statele Unite vor pierde accesul la un întreg pachet de tehnologii și dezvoltări specifice, a căror recreare va necesita timp și eforturi serioase.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Statele Unite sunt iritate? Foarte bine. Să zicem că așa cum SUA a impus sancțiuni Rusiei, tot așa Rusia impune acum SUA ,,sancțiunea” de a nu participa la construcția stației orbitale ROS. O poate privi, dar de departe. De cât mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082